Američania si pripomínajú obete útokov z 11. septembra 2001

Občania Spojených štátov amerických si pripomínajú šestnáste výročie najkrvavejších teroristických útokov v USA.

11.09.2017 16:09
Trump, Melánia Foto: ,
Americký prezident Donald Trump a prvá dáma Melania Trumpová počas minúty ticha za obete teroristických útokov, ktoré sa odohrali 11. septembra 2001.
debata (51)

Zatiaľ čo sa na Manhattane zhromaždilo viac ako tisíc ľudí pred pamätníkom obetí útokov z 11. septembra 2001, prezident Donald Trump a manžela Melania držali minútu ticha pred Bielym domom.

Blízki takmer 3000 obetí útoku na Svetové obchodné centrum (WTC) sa v pondelok zúčastnili obradu, ktorý sa stal smutnou tradíciou. S fotografiami tých, ktorí zomreli následkom nárazu unesených lietadiel do manhattanských mrakodrapov, ticho počúvali ich mená alebo spomienky niektorých príbuzných.

„Viem, že sa na mňa sem dolu pozeráš s veľkým a veľkým úsmevom na tvári,“ povedal syn Kevina Jamesa Murphyho Connor, ktorého 40-ročný otec pracoval v jednej z WTC v osudný deň.

Zábery z 11. septembra 2001 nakrútené televíziou CNN.

Na Ground Zero, ako Newyorčania nazvali miesto útokov, dnes existujú nové výškové budovy a v okolí sú nové hotely a nákupné centrá. Na mieste zničených mrakodrapov sa nachádzajú dve vodné nádrže obložené panelmi mien všetkých obetí, pri ktorých sa konalo pondelkové zhromaždenie.

Prezident Trump, ktorý v čase útokov žil vo svojom neďalekom mrakodrape Trump Tower, mal vtedy možnosť vidieť hrozné scény zo svojho okna, sa v pondelok k pietnemu zhromaždeniu pripojil po prvý raz ako hlava štátu. V minulosti často hovoril o hrdinstve hasičských a záchranárskych pracovníkov, z ktorých mnohí položili svoj život počas záchranných akcií.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #USA #11. september #Donald Trump #výročie útokov #pád Dvojičiek