KĽDR pohrozila USA: Za schválenie nových sankcií zaplatíte vysokú cenu

Americký návrh rezolúcie OSN obsahoval aj zákaz vývozu textilu z KĽDR alebo zmrazenie majetku severokórejského vodcu Kim Čong-una a celej jeho vlády.

11.09.2017 22:25
debata (3)

Severná Kórea hrozí, že USA zaplatia vysokú cenu, ak Bezpečnostná rada OSN schváli americký návrh na sprísnenie sankcií voči KĽDR. Washington vyzýva na prísnejšie sankcie voči Severnej Kórei ako odpoveď na šiestu a doteraz najväčšiu jadrovú skúšku z tohto mesiaca, ktorá nasledovala po sérii raketových testov. Hlasovanie OSN sa bude konať v pondelok o polnoci SELČ.

Washington pôvodne vyzval Bezpečnostnú radu, aby uložila ropné embargo na Severnú Kóreu. Americký návrh rezolúcie OSN obsahoval aj zákaz vývozu textilu z KĽDR alebo zmrazenie majetku severokórejského vodcu Kim Čong-una a celej jeho vlády. Dokument tiež požadoval zákaz cestovania pre Kima a zakazoval zamestnávať severokórejských pracovníkov v zahraničí.

Muž v juhokórejskom Soule sleduje... Foto: SITA/AP, Ahn Young-joon
kim, trump Muž v juhokórejskom Soule sleduje spravodajstvo, ktoré informuje o chystaných sankciách OSN voči KĽDR. Na obrazovke americký prezident Donald Trump a severokórejský vodca Kim Čong-un.

Pôvodné sankcie okresali

Podľa agentúry Reuters bol návrh neskôr zmiernený, očividne v snahe vyjsť v ústrety Rusku a Číne, ktoré sú spolu s Francúzskom, Britániou a USA stálymi členmi BR OSN s právom veta. Oslabený návrh už nezahŕňa zaradenie Kim Čong-a do čierneho zoznamu a znižuje aj sankcie za ropu a zemný plyn. Zákaz vývozu textilu zostáva v dokumente.

Navrhované sankcie podporuje nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá hovorila o tejto otázke s ruským prezidentom Vladimírom Putinom. Ten sa s ňou síce zhodol na potrebe mierového riešenia severokórejskej krízy, chce však postupovať diplomaticky a vrátiť všetky zúčastnené strany k rokovaciemu stolu. Nemecko momentálne nie je členom OSN.

Severná Kórea skrotí amerických gangstrov

Hovorca severokórejského ministerstva zahraničia obvinil Spojené štáty, že vyvíjajú „horúčkovité úsilie“, aby zmanipulovali Bezpečnostnú radu OSN kvôli jadrovému testu Pchjongjangu, ktorý je podľa KĽDR súčasťou „legitímnych sebaobranných opatrení“.

„Ak Spojené štáty presadia nezákonné uznesenie, ktoré bude obsahovať prísnejšie sankcie, KLDR sa rozhodne postará o to, aby za to zaplatili,“ uviedol hovorca severokórejskej vlády. „Svet uvidí, ako Severná Kórea skrotí amerických gangstrov sériou činov, tvrdších, než si dokážu predstaviť,“ dodala hovorkyňa, ktorej meno tlačová agentúra Severnej Kórey KCNA neuviedla.

Čína bude pre ropu kritická

Juhokórejský prezident Mun Če-in minulý týždeň pri návšteve Ruska zdôraznil, že tentoraz je nevyhnutné zastaviť dodávky ropy do KĽDR, aby svet prinútil Pchjongjang nastúpiť cestu dialógu.

Mun požiadal o podporu ruského prezidenta Vladimira Putina. Putin však trvá na svojom názore, že takéto sankcie primárne pocítia obyčajní severokórejčania.

Ešte viac kritická k ropnému embargu môže byť v Bezpečnostnej rade Čína, ktorá je najbližším diplomatickým spojencom a obchodným partnerom Severnej Kórey. Podľa odborníkov citovaných agentúrou Reuters dováža Severná Kórea z Číny okolo 520 000 ton ropy ročne.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #sankcie #OSN #severokórejská kríza #sankcie OSN