Z Ruska utiekla známa novinárka, bála sa o život

Pred týždňom Julii Latynine podpálili auto, policajný vyšetrovateľ prípad uzavrel s tým, že zaparkované auto sa vznietilo samo. Podľa novinárky išlo o pokus o vraždu.

11.09.2017 22:40
debata (179)

Z Ruska v pondelok v obave o svoj život utiekla jedna z najznámejších ruských novinárok. Julia Latynina, komentátorka novín Novaja Gazeta a rádia Echo Moskvy, neuviedla, do akej krajiny utiekla, no oznámila, že so sebou zobrala aj svoju rodinu a do Ruska sa v najbližšom čase nehodlá vrátiť.

Na Latyninu, ktorá patrila k najostrejším kritikom ruského prezidenta Vladimira Putina, v júli zaútočili neznámym plynom, ktorý okrem nej priotrávil ďalších ôsmich ľudí. Latynina sa rozhodla tento útok nehlásiť na polícii, keďže jej neverila.

Ruská novinárka Julia Latynina, komentátorka... Foto: facebook/J. Latynina
Julia Latynina Ruská novinárka Julia Latynina, komentátorka novín Novaja Gazeta a rádia Echo Moskvy.

V roku 2007 ju vyhlásili za najlepšiu svetovú novinárku

Druhého septembra jej podpálili auto, policajný vyšetrovateľ prípad uzavrel s tým, že zaparkované auto sa vznietilo samo. Podľa novinárky však išlo o pokus o jej vraždu a tento útok ju podľa vlastných slov veľmi vystrašil a motivoval k úteku z Ruska.

Latynina pracovala postupne v dvanástich vplyvných ruských opozičných médiách a zamestnanie menila vždy po tom, keď tieto médiá postupne skupovali alebo rušili ľudia či organizácie blízke Kremľu. Latynina napísala viac ako dvadsať kníh, taliansky denník Corriere della Sera ju v roku 2007 vyhlásil za najlepšiu svetovú novinárku.

Novaja Gazeta vydala stanovisko, podľa ktorého rozhodnutiu Latyniny veľmi dobre rozumie. Noviny pripomínajú, že tejto novinárke sa opakovane vyhrážali zabitím. V minulých boli v Rusku zavraždení až piati novinári tohto periodika vrátane Anny Politkovskej, ktorá sa v posledných rokoch pred smrťou zaoberala najmä zavraždením bývalého agenta ruskej tajnej služby Alexandra Litvinenka v britskom exile.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #útek #novinárka #Novaja Gazeta #Echo Moskvy