Úľava v Karibiku, Mexiku a USA: Hurikány Jose a Katia výrazne zoslabli

Na rozdiel od živlu Irma, ktorý cez víkend ako hurikán zasiahol juhovýchod Spojených štátov a v pondelok zoslabol na tropickú búrku, ďalšie dva hurikány v oblasti už nepredstavujú nebezpečenstvo.

11.09.2017 22:55
katia, hurikan, mexiko, zaplavy, zaplava Foto: ,
Zaplavená ulica v mexickom meste Vega de Alatorre po vyčíňaní hurikánu Katia.
debata (3)

Hurikán Jose sa bezpečne vzďaľuje od karibských ostrovov do hĺbky Atlantiku a hurikán Katia, ktorý cez víkend postihol Mexiko, postupne výrazne zoslabol až na tropickú depresiu, teda ešte slabší jav, než je búrka.

Podľa amerického Národného strediska pre hurikány (NHC) sa Jose v pondelok okolo 17:00 SELČ nachádzal asi 500 kilometrov severovýchodne od východokaribských ostrovov Turks a Caicos. Smeruje ďalej na sever rýchlosťou deväť kilometrov za hodinu. Doprevádza ho silný vietor s rýchlosťou 165 kilometrov za hodinu.

Už pred víkendom sa však odklonil od karibských ostrovov a prestal meteorológom robiť starosti.

Hurikán Katia, ktorý vznikol v Mexickom zálive, tiež minulý týždeň vzbudzoval obavy, o to väčšie, že mieril k územiu zdevastovanému ničivým zemetrasením.

Potom, čo dorazil na pevninu, ale prudko zoslabol a v sobotu už bola Katia len tropickou depresiou, ktorej stred sa pohyboval rýchlosťou okolo troch kilometrov za hodinu a ktorú sprevádzal vietor s rýchlosťou okolo 55 kilometrov za hodinu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #hurikán #Karibik #Hurikán Irma #hurikány #prírodný živel