Boje v Kongu vytlačili deti zo škôl

Viac ako 850-tisíc detí bolo nútených opustiť svoje domovy počas uplynulého roka v dôsledku bojov v Kongu. Pri stretoch armády s povstalcami bolo zničených viac ako 900 škôl a státisíce detí tak nemajú prístup k základnému vzdelaniu.

12.09.2017 07:30
Kongo Foto: ,
Tisícky ľudí opustili v Kongu zo strachu pred ozbrojenými rebelmi svoje domovy.
debata (5)

S odkazom na upozornenia Nórskej rady pre utečencov (NRC), o tom informovala agentúra AP.

Celkovo v Kongu podľa NRC nechodí do školy až 7,4 milióna detí. V niektorých mestách školu nenavštevuje až 92 percent detí vo veku od šiestich do 11 rokov. Napriek tomu vybrali od medzinárodných darcov iba štyri percentá prostriedkov, ktoré sú potrebné na poskytnutie základného vzdelania.

„Keď musia deti opustiť svoje domovy, tak sú nútené prerušiť školu alebo štúdium ukončiť definitívne. Tento zásah do ich vývoja spomalí ich osobný rast a negatívne ovplyvní ekonomiku a spoločnosť celej krajiny,“ povedal Celestin Kamori z NRC.

„Darcovia by si mali uvedomiť, že vzdelanie je aj nástrojom na zaistenie bezpečnosti. U detí, ktoré navštevujú školy či chodia na hodiny, kde sa učia zameškanú látku … je menej pravdepodobné, že sa pridajú k ozbrojeným skupinám,“ dodal s tým, že NRC preto žiada darcov, aby sa zamerali predovšetkým na zbierky určené na vzdelávanie.

Najnovšia vlna násilia v Kongu prepukla v provincii Kasai potom, čo bol pri operácii konžskej armády vlani v auguste zabitý šéf milície Kamwina Nsapu. Táto milícia vyžaduje, aby armáda stiahla svojich vojakov z oblasti Kasai. Armáda to odmieta, naopak sa pokúša potlačiť povstalcov. Podľa OSN prišlo v Kongu opd začiatku nepokojov o život viac ako 3000 ľudí.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #boje #vzdelanie #Kongo