Poľsko chce od Nemecka reparácie za druhú svetovú vojnu

Poľsko trvá na tom, aby mu Nemecko zaplatilo vojnové reparácie, ktoré poľská vláda odhaduje na stovky miliárd eur. Túto požiadavku podporil aj poľský parlament, ktorý v pondelok zverejnil znaleckú správu, ktorá označuje dôvody nemeckej strany na zamietnutie tohto nároku za nepodložené.

12.09.2017 10:12
donald tusk, Beatou Szydlova, rada eú Foto: ,
Poľská premiérka Beata Szydlová sa stotožňuje s myšlienkou, že Nemecko by malo Poľsku vyplatiť vojnové reparácie za druhú svetovú vojnu.
debata (71)

O odškodnení za straty spôsobené Poľsku Nemeckom počas druhej svetovej vojny nedávno hovorilo viacero členov poľskej vlády na čele s premiérkou Beatou Szydlovou. Minister vnútra Mariusz Blaszczak nedávno uviedol, že len materiálne škody predstavujú „takmer bilión dolárov“.

„Je legitímne povedať, že Poľská republika má nárok na odškodnenie od Spolkovej republiky Nemecko, a tvrdenie, že tento nárok vypršal alebo je premlčaný, je nepodložené,“ uvádza sa v znaleckom posudku s ktorým poľský parlament zoznámil verejnosť v pondelok.

Z nemeckej strany ale znejú argumenty, že Poľsko sa nárokov na reparácie a odškodnenie v minulosti opakovane zrieklo: najprv v roku 1953, potom v roku 1970 pri uzavretí zmluvy o nemeckom uznaní poľskej západnej hranice na Odre a Nise, ako aj pri potvrdení poľskej hranice pri zjednocovaní Nemecka na prelome rokov 1989 a 1990 a nakoniec v roku 2004, kedy Sejm, dolná komora poľského parlamentu, odpovedal na požiadavky vysídlených Nemcov.

Poľský parlament však tvrdí, že vyhlásenie poľskej vlády z roku 1953 o zrieknutí sa odškodnenia bolo v rozpore s ústavou a bolo urobené len na základe tlaku Sovietskeho zväzu. Navyše sa vraj týkalo len bývalej Nemeckej demokratickej republiky, ktorá bola založená v roku 1949 v sovietskej okupačnej zóne a bola súčasťou východného komunistického blo­ku.

To zase odmietla nemecká vláda. Jej hovorca Steffen Seibert uviedol, že Poľsko sa vzdalo ďalších požiadaviek v roku 1953 a neskôr to niekoľkokrát potvrdilo. Pokiaľ ide o výšku nárokovaných reparácií, poľský minister zahraničia Witold Waszczykowski v pondelok povedal, že skôr než vláda vznesie oficiálna požiadavka na odškodnenie, bude potrebné vypracovať ďalšie znalecké posudky a analýzy.

71 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #Nemecko #vojnové reparácie