Bývalého dozorcu z Osvienčimu nebudú súdiť pre demenciu

Nemecký súd uzavrel proces s niekdajším zdravotníckym pracovníkom SS z bývalého nacistického vyhladzovacieho tábora v Osvienčime Hubertom Zafkem. Súd v Neubrandenburgu v severozápadnom Nemecku oznámil, že 96-ročný Zafke sa už nemôže dostaviť na súd, pretože trpí demenciou.

12.09.2017 13:52
debata

Súd sa rozhodol ukončiť súdny proces, keď psychiatrickí odborníci na konci augusta predložili novú lekársku správu, v ktorej sa uvádza, že obžalovaného nemôžu ďalej súdiť. Tento záver oznámila prokuratúra v meste Schwerin v severnom Nemecku, ktorá dodala, že až k zdravotnej neschopnosti obvineného prišlo kvôli neustálemu naťahovaniu procesu.

„Pre demenciu už nie je schopný sledovať pojednávanie, pochopiť proces … a efektívne sa obhajovať,“ uviedol súd vo vyhlásení.

Púšťal smrtiaci plyn

Zafkeho obvinili z 3681 prípadov napomáhania pri vražde tým, že sa podieľal na vypúšťaní smrtiaceho plynu do plynových komôr. Podľa obžaloby pracoval Zafke v Osvienčime v roku 1944 počas jedného mesiaca ako člen zdravotnej služby SS. Tento proces sa týka najmä 14 deportovacích vlakov, väčšinou z Poľska, Slovinska, Grécka a Nemecka, ale aj z Holandska.

Proces, ktorý sa začal vlani v septembri, často odkladali pre údajnú zdravotnú nespôsobilosť obvineného. Obžaloba podala sťažnosť na súdny senát, a v júni súd v Neubrandenburgu tiež pridelil prípad novej trojici sudcov.

Zafke bol už štvrtý muž obvinený vo vlne neskorých súdnych procesov s bývalými nacistickými dozorcami. Johna Demjanjuka, Oskara Gröninga a Reinholda Hanninga odsúdili vo vysokom veku viac ako 90 rokov; Ale Demjanjuk a Hanning medzitým zomreli.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Osvienčim #proces #dozorca #nacizmus