Prokremeľskí aktivisti odstránili pamätnú tabuľu zabitého Nemcova

Aktivisti prokremeľského militantného hnutia SERB odstránili pamätnú tabuľu z moskovského domu, v ktorom býval ruský opozičný politik Boris Nemcov, ktorého zavraždili minulý rok vo februári. Moskovská radnica reagovala na sťažnosť obyvateľov domu a oznámenie na polícii so slovami, že likvidácia pamätníka bola legálna.

12.09.2017 14:26
debata (25)

Nemcova pri Kremli zastrelil nájomný vrah, ktorý podľa súdu patril k skupine čečenských zločincov, ktorí boli odsúdení neskôr vysokými trestami odňatia slobody. Objednávateľa a inšpirátora vraždy sa ruským vyšetrovateľom nepodarilo zistiť. Spolupracovníci a priaznivci Nemcova opakovane požiadali o umiestnenie pamätnej tabule na moste, kde politika zavraždili. Moskovskí zastupitelia však žiadosť vždy odmietli.

Pamätná tabuľa sa preto objavila v dome na ulici Malaja Ordynka, kde žil Nemcov. Tabuľu objednali a umiestnili na priečelie domu obyvatelia. Odstránilo ju hnutie SERB a údajne odovzdalo do najbližšiemu policajnému okrsku.

Hovorca moskovskej radnice Lev Lavrjonov odmietol, že by likvidácia bola nelegálna, pretože manažment mesta neschválil inštaláciu. Podľa Lavrjona tabuľu obyvatelia umiestnili na ich dom, nie z úcty k Nemcovovi, ale s cieľom odvrátiť bezprostredné demolovanie objektu v rámci programu likvidácie starých panelových sídlisk.

Organizácia SERB má svoje korene medzi bojovnou ruskou komunitou v ukrajinskom Charkove, ktorá sa v marci 2014 neúspešne pokúsila zaútočiť na radnicu v Charkove s cieľom vytvoriť juhovýchodnú ukrajinkú republiku. SERB pôsobí v Rusku a snaží sa násilím rozptýliť akékoľvek verejné vystúpenia proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi a ruskej vláde.

Členovia SERB podnikli niekoľko fyzických útokov na ruských opozičných aktivistov, vrátane blogera Alexeja Navaľného, alebo novinárky Julie Latyninovej, ktorá patrí k najostrejším kritikom Kremľa. Latyninová opustila Rusko zo strachu o život a oznámila, že nemá v úmysle vrátiť sa do svojej vlasti.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Boris Nemcov #pamätná tabuľa #SERB