Tri štvrtiny detských migrantov je zneužitých po ceste do Európy

Viac ako tri štvrtiny detských a mladistvých migrantov sa pri svojej nebezpečnej ceste do Európy cez Stredozemné more stanú obeťou zneužívania. Podľa agentúry AFP na to v správe upozornili dva úrady OSN.

12.09.2017 14:05
migrant, dieta, doktor, sicilia, taliansko,... Foto: ,
Migrujúce deti prežívajú po ceste do Európy hrôzy zneužívania.
debata (5)

Príslušný dokument bol vypracovaný na základe svedectva zhruba 22.000 migrantov a utečencov, z ktorých polovicu tvoria deti a mladiství. Detský fond OSN (UNICEF) a Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) v ňom vyjadrujú znepokojenie najmä nad osudom migrantov pochádzajúcich z krajín subsaharskej Afriky.

„Skutočnosťou je, že je teraz bežné, že deti plávajúce cez Stredozemné more, sa stanú obeťami zneužívania, obchodovania s ľuďmi, bitia a diskriminácie,“ uviedla v tejto súvislosti regionálna riaditeľka UNICEF pre Európu Afshan Khanová.

Ešte väčšmi diskriminovaní pre rasizmus

Podľa uvedenej správy dvoch organizácií 77 percent migrujúcich detí a mladých ľudí, ktorí sa snažia dostať do Európy cez Stredozemné more, hlási „osobné skúsenosti so zneužívaním, vykorisťovaním a s praktikami podobnými obchodovaniu s ľuďmi“.

Podľa dokumentu je pritom oveľa pravdepodobnejšie, že sa obeťami vykorisťovania stanú osoby pôvodom zo subsaharskej Afriky ako migranti pochádzajúci z iných častí sveta. „Rasizmus je zrejme základným faktorom“ rozdielov medzi migrantmi kvôli ich pôvodu.

Migračná cesta cez centrálnu časť Stredomoria je podľa spoločnej správy UNICEF a IOM obzvlášť nebezpečná, pretože väčšina migrantov cestuje cez Líbyu sužovanú bezprávím a konfliktmi medzi rôznymi milíciami a zločineckými klanmi. Mladí migranti za svoju cestu zaplatia „v priemere 1000 až 1500 dolárov a do Európy často prichádzajú zadĺžení, čo ich vystavuje novým rizikám“.

UNICEF a IOM v tejto súvislosti vyzývajú „všetky zúčastnené strany“, krajiny pôvodu, tranzitu a ciele migrantov, aby podnikli potrebné opatrenia na ochranu týchto obzvlášť zraniteľných osôb.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #migranti #IOM