Španielsky ústavný súd zneplatnil zákon o oddelení Katalánska

Španielsky ústavný súd vyhovel žiadosti Madridu a pozastavil platnosť katalánskeho zákona, ktorý predstavuje akúsi dočasnú ústavu pre prípad, že sa ľudia v referende vyslovia za samostatné Katalánsko.

12.09.2017 16:07
Katalánsko Foto: ,
Na oslavách miestneho sviatku vyjadrili Katalánci podporu nezávislosti.
debata (12)

Plebiscit plánuje autonómna oblasť na 1. októbra aj napriek tomu, že zákon o jeho vyhlásení pozastavil ústavný súd už cez víkend. Španielska vláda považuje kroky Barcelony za neústavné, ale o pravdivosti týchto tvrdení justícia zatiaľ nerozhodla.

Zákon o prechode Katalánska k samostatnému štátu schválil vo štvrtok tamojší parlament, v ktorom majú väčšinu separatisti. Urobil tak deň po vyhlásení októbrového referenda. Ústavný súd ho označil ako „vhodný pre autokratický režim“, Urýchlené schválenie legislatívy podľa sudcov malo „zjavne totalitnú“ povahu.

V pondelok v katalánskom hlavnom meste Barcelona státisíce ľudí podporili nezávislosť pri oslave tamojšieho štátneho sviatku. „Dnes sme jasne a zreteľne dali najavo, že nás nezastaví žiaden súdny príkaz,“ povedal na manifestácii predseda hlavnej separatistickej organizácie ANC Jordi Sánchez.

Nedávne prieskumy však ukazujú, že samotní Katalánci viac podporujú zotrvanie v Španielsku. Šesťdesiat percent všetkých Španielov tiež odmieta referendum o odlúčení. Katalskí politickí lídri však odmietli poslúchať súdy.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #referendum #samostatnosť #odtrhnutie