Chlapec a jeho rodičia zahynuli v kráteri sopky neďaleko Neapola

Talianske médiá a tlačové agentúry sa nezhodujú v tom, ako sa incident stal.

12.09.2017 20:37
debata (1)

Jedenásťročný chlapec a jeho rodičia zomreli v plytkom sopečnom kráteri v talianskej Solfatare, najznámejšom mieste Flegrejských polí. Takzvaná vulkanická kaldera, v podstate obrovský 13-kilometrový kráter, sa nachádza západne od Neapola, v južnom Taliansku. Miesto navštevujú turisti z celého sveta.

Talianske médiá a tlačové agentúry sa nezhodujú v tom, ako sa incident stal. Podľa webovej stránky La Repubblica chlapec vliezol do ohraničenej oblasti a na pohyblivom piesku skĺzol do pohyblivého piesku. Rodičia sa neúspešne pokúšali vytiahnuť chlapca. Trojica sa podľa hasičov udusila plynmi, ktoré kráter vypustil.

Agentúra AP napísala, že troch členov rodiny mohla zabiť erupcia horúceho bahna. Posledný člen rodiny, sedemročný chlapec, zostal za bariérou a ako jediný prežil.

Po nehode záchranári telá z krátera vytiahli a celá oblasť bola uzatvorená. Sedemročného chlapca zverili do starostlivosti sociálnym pracovníkom a orgány sa obrátili na jeho starých rodičov v Turíne.

Z pôdy v Solfatare uniká para o teplote 160 stupňov Celzia a plyny, vrátane jedovatého sírovodíka, informovala agentúra Reuters. Na Flegrejských poliach sa nachádzajä tri desiatky kráterov, z ktorých sopečné plyny unikajú.

Podľa vulkanológov sú Flegrejské polia jedným z miest, kde je potenciálne možná erupcia supervulkánu. Ak by sa tento scenár naozaj naplnil, mohol by výbuch spôsobiť katastrofu nedoziernych rozmerov, pretože ide o husto obývanú oblasť, kde žijú odhadom tri milióny ľudí.

Geológovia oblasť neustále monitorujú, kontrolujú teploty a analyzujú chemické zloženie plynov. Merania ukázali, že plocha v oblasti za posledných 30 rokov stúpla o 30 centimetrov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Neapol #tragická nehoda #sopka #kráter #Solfatara #Flegrejské polia