Prvé veľké protesty proti Macronovi: Demonštrovalo sa v Paríži, Nice či Bordeaux

Parížska odborárska demonštrácia proti novele zákonníka práce sa skončila zrážkami s políciou.

12.09.2017 21:54
debata (15)

Hoci samotná odborárska demonštrácia, na ktorej sa zúčastnilo podľa polície 24-tisíc a podľa organizátorov až 60-tisíc ľudí, bola pokojná, na jej záver sa zaktivizovali radikálni mládežníci zahalení v kuklách, ktorí začali na policajtov hádzať rôzne predmety.

Starší muž počas protestu v Paríži proti... Foto: Reuters, CHARLES PLATIAU
pariz, protest, macron Starší muž počas protestu v Paríži proti chystaným zmenám v zákonníku práce.

Polícia odpovedala vodnými delami a slzným plynom. Zatknutí boli štyria najaktívnejší účastníci demonštrácie, jedna osoba skončila s ľahším zranením v nemocnici, informovala polícia.

Protesty sa v utorok konali aj v mnohých ďalších francúzskych mestách. Ľudia vyšli do ulíc už ráno v Nice, Le Havre, Bordeaux či v Marseille, kde sa zišlo zhruba tritisíc protestujúcich vrátane známeho ľavicového politika Jeana-Luca Mélenchona.

V Lyone protesty sprevádzali potýčky, keď sa polícia snažila zablokovať demonštrantom cestu. Protesty ovplyvnili aj dopravu, regionálne vlaky premávali v upravených znížených intervaloch.

Novela zákonníka práce má poskytnúť firmám väčšiu pružnosť pri prerokovávaní pracovných podmienok a odmien so zamestnancami a obmedziť odškodné pre zamestnancov, ktorých neprávom prepustia. Protesty sú prvým veľkým testom pre prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý avizoval zmeny v zákonníku práce krátko po tom, ako sa ujal moci.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #protesty #Paríž #zákonník práce #demonštrácia #Emmanuel Macron