Súd umožnil Trumpovi pokračovať v zákaze prijímania utečencov

Najvyšší súd v USA umožnil vláde amerického prezidenta Donalda Trumpa pokračovať v reštriktívnej utečeneckej politike. Zablokoval rozhodnutie federálneho odvolacieho súdu, podľa ktorého by do krajiny mohol byť do konca októbra umožnený vstup až 24000 ďalších utečencov.

13.09.2017 07:18 , aktualizované: 08:51
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata

Súdy majú 10. októbra pojednávať o tom, či je legálny zákaz vstupu do USA cestujúcim zo šiestich prevažne moslimských krajín, čiže Iránu, Jemenu, Líbye, Somálska, Sudánu a Sýrie a takisto zákaz prijímania utečencov odkiaľkoľvek na svete.

Tento 90-dňový zákaz vstupu do USA však skončí koncom septembra a 120-dňový zákaz vstupu utečencov o mesiac neskôr. Nie je jasné, o čom budú súdy rozhodovať.

Trump 6. marca zakázal cestujúcim zo šiestich prevažne moslimských krajín na 90 dní vstup do USA a na 120 dní znemožnil vstup do krajiny ľuďom, ktorí by mohli byť uznaní ako utečenci. Toto nariadenie odôvodnil ako prevenciu teroristických útokov.

Americké súdy následne tento zákaz zúžili. Minulý týždeň rozhodli, že zákaz ciest obyvateľov šiestich väčšinovo moslimských krajín do Spojených štátov sa nevzťahuje na prarodičov ľudí žijúcich v USA, ich tety, strýkov, bratrancov a sesternice. Rozhodnutie Najvyššieho súdu je Trumpovým čiastočným víťazstvom.

Kongres vyzval Trumpa, aby odsúdil belošských extrémistov

Americký Kongres vyzval prezidenta Donalda Trumpa, aby jednoznačne verejne odsúdil neonacistov a ďalšie skupiny hlásajúce rasovú nenávisť. Snemovňa reprezentantov v utorok schválila rezolúciu reagujúcu na Trumpove porovnávanie belošských rasistov s ich odporcami na augustových demonštráciách v meste Charlottesville.

Prezident vtedy po niekoľkodňovom váhaní počínanie rasistov odsúdil, deň potom však ich činy postavil na roveň s počínaním ľudí, ktorí sa na demonštrácii postavili proti ich pochodom, na ktorých bolo vidieť nacistické symboly a počuť nenávistné heslá.

„Dnes sa Snemovňa reprezentantov vyjadrila jednotným hlasom a jednoznačne odsúdila hanebné a nenávistné násilné činy spáchané KKK (Ku Klux Klanom), bielymi nacionalistami, zástancami belošskej nadradenosti a neonacistami v Charlottesville,“ uviedol po utorkovom večernom hlasovaní demokratický kongresman Gerry Connolly zo štátu Virginia, kde sa nachádza mesto Charlottesville.

Text, ktorý o deň skôr schválil aj Senát, podporili ako demokrati, tak Trumpovi republikáni, ktorí majú v oboch komorách Konresu väčšinu. Rezolúcia, ktorá teraz mieri na podpis na Trumpov stôl, vyzýva šéfa Bieleho domu, aby tieto skupiny sám verejne odsúdil.

Prezidentov prístup k udalostiam v Charlottesville, kde po náraze auta belošského radikála zomrela mladá odporkyňa neonacistov a ďalších ľudí zranili, vyvolal silnú kritiku v oboch politických stranách. Smrť aktivistky Heather Heyerovej, za ktorú bol mladý beloch James Alex Fields obvinený z vraždy a ktorej vyšetrovanie polícia doteraz neuzavrela, označila kongresová rezolúcia za teroristický čin.

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #migranti