Venezuelský prezident je pripravený na dialóg s opozíciou

Venezuelský prezident Nicolás Maduro je otvorený dialógu s opozíciou, ktorý chce sprostredkovať bývalý španielsky premiér José Luis Rodriguez Zapatero a prezident Dominikánskej republiky Danilo Medina. Maduro to uviedol na utorkovom stretnutí vlády, ktoré vysiela televízia. "Zapatero a prezident Medina vedia, že som dialóg (s opozíciou) propagoval, takže ho prijímam," povedal Maduro a dodal, že v niekoľkých najbližších hodinách vyšle delegáciu.

13.09.2017 07:58
debata

Jeho opoziční odporcovia hľadali podporu pri riešení hospodárskej a politickej krízy vo Venezuele v zahraničí, okrem iného aj v Európe. Situácia v krajine sa vyhrotila, keď si pred nedávnom právomoci venezuelského parlamentu privlastnilo kontroverzné Ústavodarné zhromaždenie naklonené Madurovi.

Toto zhromaždenie, ktoré vzniklo sporným spôsobom, nebolo uznané niekoľkými krajinami vrátane Spojených štátov a Európskej únie.

Ústavodarné zhromaždenie rozhodlo, že venezuelskí vodcovia opozície majú byť stíhaní za vlastizradu, pretože údajne podnecovali sankcie Washingtonu proti Caracasu. Sankcie podľa niektorých analytikov môžu viesť k bankrotu venezuelského štá­tu.

Venezuela je v hospodárskej kríze už roky, ľudia nemajú základné potreby vrátane potravín a liekov. Krajina trpí hyperinfláciou a rastúcou kriminalitou. Predovšetkým veľké mestá sú scénou opakovaných masových protivládnych demonštrácií, pri ktorých zomrelo asi 120 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Venezuela #Nicolas Maduro #Danilo Medina #José Luis Rodriguez Zapatero