Najväčší ruský reťazec kín sa neodváži premietať sporný film

Najväčší ruský reťazec kín oznámil, že nebude premietať film Matilda o milostnom romániku posledného ruského cára s petrohradskou baletkou. Reaguje tak na vyhrážky náboženských fanatikov a extrémnych nacionalistov, ktorí považujú film za rúhanie. Cára a jeho rodinu, zavraždenú boľševikmi, totiž cirkev vyhlásila za svätých mučeníkov.

13.09.2017 11:47
debata (20)

Oznámenie zlúčenej siete kín Cinema Park a Formula kino, že snímku režiséra Alexeja Učiteľa kiná neuvedú s ohľadom na bezpečnosť svojich návštevníkov natoľko rozhorčilo ministra kultúry Vladimira Medinského, že vyhlásil, že jeho „pohár trpezlivosti pretiekol“. Neupresnil však, aké ďalšie kroky plánuje podniknúť.

Snímka Matilda, ktorú Medinského ministerstvo povolilo s vekovým obmedzením pre divákov od 16 rokov, sa má v ruských kinách premietať až od konca októbra.

Moskovská radnica kiná bude chrániť

Uvedený reťazec má celkovo 75 kín s 624 projekčnými sálami v 28 ruských mestách. Ďalšie reťazce kín stále neváhajú nechať snímku na plátnach. Odhodlanie Matildu zaradiť do programu potvrdzujú zatiaľ kiná v Moskve, kde im radnica sľubuje ochranu.

Už 4. septembra sa kino v Jekaterinburgu na Urale stalo terčom útoku terénnou dodávkou naloženou plynovými bombami a sudmi s benzínom. Nikomu sa nič nestalo, pretože požiar sa podarilo uhasiť hasičom včas. Tento pokus údajne duševne chorého muža o vypálenie kina nasledoval po útoku zápalnými fľašami na Učiteľovo filmové štúdio v Petrohrade.

Ďalším terčom podpaľačov sa v pondelok stali autá patriace moskovskej advokátskej kancelárii, ktorá poskytuje služby autorovi spornej snímky. Pri zničených vrakoch údajne našli papier so slovami „Za Matildu“.

Monarchisti, pravoslávni aj moslimovia

Snímka Matilda o vzťahu následníka ruského trónu a neskoršieho posledného cára Mikuláša II. s petrohradskou baletkou Matildou Kšesinskou vyvolala nevôľu monarchistov, pravoslávneho kléru aj vedenia moslimských autonómnych republík na ruskom severnom Kaukaze.

Kampaň proti snímke vyvolala niekdajšia krymská prokurátorka, teraz poslankyňa za vládnu stranu Jednotné Rusko Natalija Poklonská. Podľa nej film uráža vieru a pamiatku posledného cára.

Trailer k filmu Matilda.

Čečenský vládca Ramzan Kadyrov predtým požadoval, aby film odmietli v jeho regióne. Tú istú žiadosť odoslal do Moskvy susedný Dagestan.

Režisér sa pred výpadmi hájil aj pripomienkou, že cárovičov románik s baletkou sa skončil pred zásnubami s nemeckou princeznou.

Nesúhlas sa nevyjadruje násilím

„Nielen pravoslávneho kresťana, ale akéhokoľvek veriaceho ani nenapadne dať najavo svoj nesúhlas spôsobom ohrozujúcim životy a zdravie úplne nevinných ľudí,“ dištancoval sa hovorca moskovského patriarchátu Vladimir Legojda od podpaľačských útokov. Modlitby pravoslávnych veriacich, aby sa film nepremietal, a „demonštratívne násilie“ pochádzajú podľa preláta z „rozdielnych mravných galaxií“ a počínanie „pseudonáboženských radikálov“ si podľa neho zaslúži jedine odsúdenie.

V sibírskom meste Omsk skupina pravoslávnych aktivistov usporiadala v pondelok šesťhodinovú púť s ikonami a modlitbami proti „rúhačskému a lživému filmu, natočenému špeciálne k stému výročiu boľševickej revolúcie“.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #film #extrémizmus #Matilda