Florida po hurikáne hlási ďalších mŕtvych a je stále bez elektriny

Milióny ľudí na Floride zostávajú tretí deň po hurikáne Irma bez elektriny, zatiaľ čo úrady nachádzajú telá ďalších obetí ničivého živlu.

13.09.2017 12:01 , aktualizované: 14:35
STORM-IRMA/ Foto: ,
Pastor Louicesse Dorsaint so svojou ženou Mariou Dorsaintovou stoja pred ich kostolom, ktorý zaplavila voda.
debata (6)

Zatiaľ čo niektorí sa mohli vrátiť do svojich domovov a zisťujú stav škôd, niektorým to umožnené nebolo. Práca na obnovenie zničených oblastí sa začína aj na karibských ostrovoch, ktoré pocítili ešte silnejšiu búrku ako juhovýchod Spojených štátov.

Pre Irmu nemá elektrický prúd viac ako 13 miliónov ľudí na Floride, čo spôsobilo jednu z najväčších výpadkov v histórii USA. Obyvatelia subtropickej Floridy, kam sa po prechode búrky vrátilo obvyklé teplo, vlhko a hmyz, netrpezlivo čakajú na chvíľu, kedy budú môcť opäť používať svetlo, chladničky či klimatizáciu.

„Najdôležitejšou vecou, ​​ktorú teraz musíme urobiť pre ľudí, je obnoviť elektrinu,“ povedal guvernér Floridy Rick Scott.

Počet obetí sa zvyšuje

Na opravách zničeného elektrického vedenia či transformátorov pracuje viac ako 50 000 technikov, z ktorých mnohí prišli vypomôcť zo vzdialených oblastí – niektorí až z Kalifornie či Kanady. Medzitým dva milióny domácností obnovili svoju dodávku elektrickej energie. V utorok polícia našla telá niekoľkých ľudí, ktorých úmrtia súviseli s hurikánom. Traja ľudia v Orlande a jedna v Miami sa otrávili oxidom uhoľnatým po tom, čo sa nadýchali splodín produkovaných generátormi elektriny, ktoré si zapli vo svojich domoch. Počet obetí Irmy na Floride sa zvýšil na najmenej 16.

Medzi najhoršie postihnuté oblasti patria ostrovy Florida Keys, ktorých niektorí evakuovaní obyvatelia sa podľa televízie CNN doteraz nedostali ku svojim domovom pre obavy z poškodenia tamojších mostov. Ale mnohí z tých, ktorí sa vrátili, našli svoje domy úplne zničené búrkami.

Následky tropickej búrky Irma na Floride

Irma za sebou na polostrove zanechala spúšť v podobe popadaných stromov, záplav a nefunkčnej elektriny.

Fotogaléria
Pastor Louicesse Dorsaint so svojou ženou...
Ľudia na Floride sa pripravujú na varenie na...
+2Muž sa teší, keď zistil, že v jeho dome na...

Európski lídri navštívili postihnuté oblasti

Zrejme ešte horšia situácia panuje na karibských ostrovoch v súostroví Malé Antily, kadiaľ Irma postupovala minulý týždeň ako hurikán najsilnejšej piatej kategórie a zabila tu viac ako 40 ľudí. Tisíce obyvateľov ostrovov Svätý Martin, Barbuda, Anguilla či Panenských ostrovov prišli o svoje domovy, chýba im dostatok potravín či pitná voda, mnohí sa sťažujú na raketový rast cien nedostatkového základných tovarov. Veľkým problémom je aj rabovanie.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý je od utorka na návšteve postihnutých území v Karibiku, uviedol, že francúzsku časť ostrova Svätý Martin by podľa neho bolo treba odzbrojiť. „Na ostrove existuje chronický problém, a to sú zbrane. Prial by som si, aby sme ho mohli odzbrojiť, bolo by to v prospech ostrova,“ uviedol Macron. Podľa neho „nie je normálne“, že na ostrove je v obehu toľko zbraní.

Macron sa v stredu presúva na ostrov Svätého Bartolomeja. Do karibskej oblasti sa vypravil aj holandský kráľ Willem-Alexander a šéf britskej diplomacie Boris Johnson, ktorých krajiny rovnako ako Francúzsko čelia kritike, že sa oneskorili pri vyslaní záchranárov a policajných posíl na ostrovy zasiahnuté chaosom a plienením.

Rusko ponúklo USA pomoc pri likvidácii následkov hurikánu Irma

Rusko ponúklo Spojeným štátom pomoc pri riešení následkov hurikánu Irma, ale odpoveď ešte nedostalo. V Moskve to vyhlásil minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov. „Akonáhle Američania určia rozsah škôd, príde žiadosť a budeme reagovať,“ povedal minister. Pomoc Moskva ponúkla aj Kube a Francúzsku, ktorého zámorské územia v karibskej oblasti Irma zničila.

Pučkov novinárov neoboznámil s rozsahom alebo obsahom pomoci, ktorú Rusko poskytne postihnutým oblastiam. V prípade Kuby sa Rusko obrátilo na predsedu vlády a Francúzsku pomoc poskytlo prostredníctvom ministra vnútra. S kým je Moskva v kontakte v USA, Pučkov neurčil.

Ponuka ruskej pomoci prichádza v čase krízy v rusko-amerických vzťahoch, čo vyvolalo podozrenie na vplyv ruských tajných služieb na minuloročné prezidentské voľby v USA. Vzťahy poznamenala aj ruská anexia Krymu a podpora separatistov na východe Ukrajiny, na ktorú Washington reagoval postupným rozšírením sankcií.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Emmanuel Macron #Hurikán Irma