Americká vláda možno rozšíri Magnitského zoznam aj mimo Rusko

Skupina medzinárodných organizácií vyzvala americkú vládu, aby rozšírila takzvaný Magnitského zoznam na sankcionovanie ľudí porušujúcich ľudské práva. Obhajcovia ľudských práv navrhujú zahrnúť do zoznamu okrem ruských občanov aj 15 ľudí z viacerých krajín, od Ukrajiny cez Číny či Panamu.

13.09.2017 14:05
Sergej Magnitský Foto: ,
Zoznam je pomenovaný podľa Sergeja Magnitského, ktorý zomrel za nevyjasnených okolností vo vyšetrovacej väzbe.
debata (13)

Americký Kongres schválil vlani v decembri rozšírenú verziu Magnitského zákona, ktorá umožňuje zakázať za porušovanie ľudských práv vstup do USA a zmraziť majetok občanom akejkoľvek krajiny. Human Rights Watch, Freedom House, Transparency International a dve desiatky ďalších organizácií poslali ministrov zahraničných vecí a financií USA mená tých, ktorý by sa na rozšírenom zozname podľa nich mali objaviť.

„Prípady, na ktoré sme výberom chceli upozorniť, pochádzajú zo všetkých oblastí sveta a zahŕňajú hrozivé príbehy mučenia, násilného zmiznutia, vraždy, sexuálne útoky, vydieranie a podplácanie,“ napísala skupina v liste ministrom.

Medzi osobami, ktoré navrhuje postihnúť, je dvojica popredných funkcionárov čínskych úradov, niekoľko policajných šéfov od Azerbajdžanu po Egypt, bývalý panamský prezident či ukrajinský oligarcha.

USA má Magnitského zoznam, Rusko má svoj

Zoznam, na ktorom sa podľa pôvodného zákona prijatého v roku 2012 objavovali ruskí občania, nesie meno Sergeja Magnitského, ruského audítora a právnika, ktorý bol zatknutý za údajné daňové úniky krátko potom, čo obvinil ruských policajtov a pracovníkov justície z rozsiahlych defraudáciách. V novembri 2009 zahynul Magnitnski za nejasných okolností vo väzení v Moskve, podľa ruskej opozície bol zavraždený.

Rusko Magnitského zoznam, na ktorom sú dnes viac ako štyri desiatky osôb, kritizuje. Už v roku 2012 zareagovalo vlastným zoznamom nežiaducich Američanov, ako aj zákazom adopcií ruských sirôt do USA.

Prezident Donald Trump, ktorý zvyčajne nehovorí o ľudských právach ako o priorite zahraničnej politiky, apeloval v apríli na Kongres, aby „zmysluplne a dôkladne použil Magnitského zoznam“. Podľa nemenovaného amerického úradníka citovaného agentúrou Reuters sa vláda snaží rozšíriť vplyv zákona na rôzne časti sveta, ak Washington získa jasné dôkazy o porušovaní ľudských práv konkrétnymi ľuďmi.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #porušovanie ľudských práv #Magnitského zoznam