Macronovi "flákači" vyšli do ulíc

Neustúpime ani za cenu straty popularity. Francúzska vláda deň po demonštráciách proti chystanej reforme zákonníka práce odkázala ľuďom, že napriek protestom svoje plány nemieni meniť. "Reformu, ktorú zavádzame, ohlasoval prezident v čase volieb," pripomenul premiér Édouard Philippe.

14.09.2017 07:00
pariz, protest, macron Foto: ,
Starší muž počas protestu v Paríži proti chystaným zmenám v zákonníku práce.
debata (36)

Reforma zákonníka práce je prvou veľkou skúškou prezidenta Emmanuela Macrona od jeho májového nástupu do funkcie. Macron ju avizoval v predvolebnej kampani ako nutnosť v boji proti nezamestnanosti. O novelu 3 000-stranového zákonníka práce a spružnenie trhu práce sa snažili pravicové i ľavicové vlády už desiatky rokov. Ich pokusy však stroskotali pre odpor silných odborov, ktoré organizovali protesty a štrajky.

Aj tentoraz odbory pritiahli do ulíc rôznych miest desaťtisíce demonštrantov. Mobilizácia však bola nižšia ako v predchádzajúcich rokoch. Časť demonštrantov však vyprovokoval svojím vyhlásením samotný Macron. „Budem absolútne odhodlaný a nevzdám sa ničomu, ani flákačom, ani cynikom, ani extrémistom,“ vyhlásil Macron pár dní pred protestom. Aj preto mali v utorok mnohí demonštranti nápisy typu: „Som flákač“ či „Flákač štrajkuje“.

Samotný Macron bol počas protestov na karibských ostrovoch, ktoré patria k zámorským územiam Francúzska, kde sľúbil pomoc pre oblasti zničené hurikánom Irma.

Na protestoch sa podľa polície zúčastnilo vyše 220-tisíc ľudí, podľa odborárov približne 400-tisíc. Vlani v marci však podľa odborov vyšlo do ulíc viac ako milión ľudí. Pri protestoch polícia zadržala 13 ľudí, vodnými delami zasahovala proti maskovaným anarchistom v centre Paríža. Účasť na demonštráciách bola nižšia aj preto, že do protestu sa tentoraz nezapojili dve veľké združenia, vrátane najväčšej odborovej centrály CFDT.

Nový zákon obmedzí kolektívne vyjednávanie zamestnancov

O chystanej reforme vláda niekoľko týždňov rokovala s odborármi. Nový zákon chce prijať na budúci týždeň a zaviesť ho formou dekrétu. Následne bude čeliť ďalším protestom. Odbory v sektore dopravy avizovali štrajk na 25. septembra.

Nový zákon síce formálne ponechá 35-hodinový pracovný týždeň, firmy však po dohode so zamestnancami dostanú možnosť pracovný čas spružniť. Zjednodušiť by sa malo aj prijímanie a prepúšťanie zamestnancov a obmedziť kolektívne vyjednávanie.

Reformu chce Macron presadiť čo najskôr, aby do konca päťročného volebného obdobia bolo cítiť jej pozitívne účinky. Najmladší prezident v modernej histórii Francúzska totiž nateraz začína lámať rekordy v prudkom prepade popularity aj v dôsledku chystanej reformy. Podľa najnovšieho septembrového prieskumu klesla jeho popularita oproti júlu o 13 percent. „Ale ak spravujete krajinu tým, že každý deň sledujete rebríčky vašej popularity, tak veľa neurobíte,“ poznamenal štátny tajomník rezortu hospodárstva Benjamin Griveaux. Pozitívne účinky reformy by sa podľa neho mali prejaviť o 12 až 18 mesiacov.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #Emmanuel Macron #Reforma zákonníka práce