Rusi rušia americkým diplomatom parkovacie miesta

Rusko ruší vo viacerých mestách, v ktorých sa nachádzajú americké konzuláty, parkovacie miesta pre amerických diplomatov. Ide o zatiaľ posledné zo série opatrení v pokračujúcej diplomatickej vojne medzi Washingtonom a Moskvou, v rámci ktorej si obe krajiny navzájom rušia konzuláty a žiadajú o zníženie počtu diplomatov.

13.09.2017 20:11
debata (22)

Ako v stredu informovali ruské štátne médiá, pred americkým konzulátom v Petrohrade boli parkovacie miesta využívané americkými diplomatmi premaľované priechodom pre chodcov. Spred amerického konzulátu v Jekaterinburgu zase úrady odstránili všetky tabule, ktoré informovali o tom, že parkovacie miesta pred budovou sú vyhradené pre zamestnancov konzulátu.

Hovorkyňa amerického veľvyslanectva v Moskve Maria Olson sa k najnovším krokom ruskej strany v stredu odmietla vyjadriť.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov už v pondelok avizoval, že Rusko bude požadovať, aby sa počet amerických diplomatov v Rusku vyrovnal počtu ruských diplomatov v Spojených štátoch.

Tieto počty sú však sporné a údaje Washingtonu a Moskvy sa často rozchádzajú. Rusko napríklad začiatkom augusta vyzvalo Spojené štáty, aby znížili počet diplomatických zamestnancov pôsobiacich v Rusku o 755 osôb a ponechali v krajine len 455 diplomatov. Americké médiá však už vtedy upozorňovali, že tieto počty nesedia, keďže Spojené štáty mali už vtedy v Rusku menej ako 755 diplomatických pracovníkov.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #sankcie #protisankcie