Senát USA neobmedzil prezidenta pri nariaďovaní akcií proti terorizmu

Americký senát v stredu odmietol obmedziť prezidentské právomoci pri nariaďovaní vojenských operácií v zahraničí proti teroristickým skupinám. Zmenou, ktorá by obmedzila zákon prijatý po útokoch z 11. septembra 2001, podporili opoziční demokrati. Podľa nich dostáva hlava štátu príliš veľkú slobodu na ozbrojené intervencia, bez toho, aby vážne zvážila názor Kongresu.

13.09.2017 22:52
debata (1)

Novelu, ktorá by obmedzila intervenciu iba na pol roka a predĺženie povolila len schválením Kongresu, republikáni zmietli zo stola. Republikáni ovládajú dve komory Kongresu. Návrh bol pritom predložený republikánskym senátorom Random Paulom, ktorý chcel začleniť zmenu do každoročného zákona o vojenskom rozpočte.

Kritici zákona poukazujú na to, že bol prijatý na boj proti teroristickej sieti al-Kájda a jej spojencom v Afganistane, ale teraz je využívaný na boje proti organizácii Islamský štát (IS), ktorá v roku 2001 ešte neexistovala, a proti islamistom hlásiacim sa k Al-Káide v Sýrii, Jemene a ďalších oblastiach.

Zásah v Iraku proti diktátorovi Saddámu Husajnovi bol schválený Kongresom v podobnom zákone z roku 2002.

„Mali by sme sa postaviť proti neoprávnenej, nevyhlásenej, protiústavnej vojne. V tomto okamihu neexistujú žiadne obmedzenia pre vojnu,“ povedal Paul, ktorý získal podporu len dvoch svojich spolustraníkov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prezident #zákon #USA #vojna #Kongres #Donald Trump