Rusi porazia Západ. Cvične

Tri pobaltské krajiny sa rozhodli napadnúť Bielorusko o Kaliningradskú oblasť, ruskú exklávu vtiesnenú medzi územie dvoch z nich a more. Do týždňa však agresor bude porazený.

14.09.2017 10:00
debata (186)

Taký je v kocke scenár rusko-bieloruských strategických manévrov Západ 2017, do ktorých sa zapojí podľa Moskvy a Minska takmer 13-tisíc vojakov. Severoatlantická aliancia odhaduje, že účastníkov môže byť až stotisíc, čo by znamenalo najväčšie vojenské cvičenie v blízkosti hraníc krajín NATO od konca studenej vojny.

rusko, blierosko, cvičenie,

Moskva manévre vykresľuje ako bežné cvičenie, ktoré sa v Bielorusku a na severozápadnej hranici Ruska koná každé štyri roky, je dlhodobo plánované, a preto západných partnerov nemá prečo zaskočiť. Nasadených bude podľa nej 680 kusov vojenskej techniky vrátane 250 tankov, približne 70 lietadiel i vrtuľníkov a desať bojových plavidiel. Táto sila má postačiť na zastavenie agresie Západu, ako sa v scenári hovorí o protivníkovi, ktorým je koalícia troch fiktívnych krajín. Plánovači im síce vymysleli mená, ale pri pohľade na mapu jasne vidieť, koho mali na mysli.

Aký zámer Moskva sleduje?

Lubenia a Vesbaria sa nachádzajú na území reálneho Poľska a Litvy, pozdĺž spoločnej hranice ktorých treba pri oslobodzovacej operácii preraziť takzvaný Suvalkský koridor, aby sa prepojilo územie izolovaného Kaliningradu s Bieloruskom a Ruskom. Tretia agresorská krajina dostala názov Vejšnoria. Tá sa v skutočnosti nachádza na severozápade Bieloruska, v oblasti obývanej poľskou a katolíckou menšinou, kde má bieloruská opozícia tradične najvyššiu podporu. Práve z Vejšnorie sa Západ snaží destabilizovať Bielorusko a vytrhnúť ho zo spojeneckého zväzku s Moskvou, čomu však rázny protiúder zabráni.

Aký zámer Moskva touto hrou na vojnu sleduje? A má Západ dôvod byť znepokojený? Experti sa zhodujú, že ciele sú popri vojenských predovšetkým politické. „Hlavným strategickým cieľom je nacvičiť a podľa možnosti posilniť schopnosť viesť bojové operácie s vysokou intenzitou. Západ by si mal robiť starosti z toho, aký typ vojen chce byť Rusko schopné viesť, a nie z toho, že toto cvičenie sa práve teraz koná v západnom Rusku, kde sa to deje každé štyri roky,“ povedal pre Pravdu Johan Norberg, analytik Švédskej obrannej výskumnej agentúry. Podľa neho napätie, ktoré okolo Západu 2017 vzniklo, má politický charakter. „Neočakávam, že cvičenie ako také vytvorí väčšie napätie, ako už existuje,“ konštatoval Norberg. Pripustil však, že existuje teoreticky vyššie riziko incidentov, pretože tam bude väčšia aktivita prieskumných lietadiel a lodí.

NATO: Západ 2017 môže byť „trójskym koňom“

Dmitry Gorenburg, analytik spoločnosti CNA, vidí z ruskej strany záujem zvýšiť schopnosť svojich ozbrojených síl vykonávať rozsiahle spoločné operácie s presunom jednotiek z jednej časti krajiny do druhej. „Ide im však aj o rozvoj vojenskej spolupráce s Bieloruskom, ktoré je ich najschopnejším vojenským spojencom a slúži im ako kritická nárazníková zóna medzi Ruskom a členskými štátmi NATO,“ povedal Gorenburg pre Pravdu. „Ba čo viac, Moskva vníma prípadnú intervenciu NATO v Bielorusku ako jednu z najpravdepo­dobnejších príčin možnej veľkej vojenskej konfrontácie medzi Ruskom a Západom,“ dodal. Z centrály NATO sa už ozvali špekulácie, že Západ 2017 môže byť „trójskym koňom“ a po skončení manévrov si Moskva v spojeneckej krajine ponechá vojenské kapacity, ktoré tam dopravila v 4 000 želez­ničných vagónoch. Minsk však tieto úvahy rázne odmietol s tým, že do konca mesiaca všetci ruskí účastníci aj s privezenou technikou opustia jeho územie.

Z Pobaltia i z Ukrajiny zase zaznievajú varovné hlasy, že Západ 2007 môže byť prológom k novej vojenskej intervencii Moskvy. Experti však takúto hrozbu považujú za veľmi nepravdepodobnú.

„Je pravda, že Rusko uskutočnilo veľké vojenské cvičenia pred konfliktom v Gruzínsku v roku 2008 a pred anexiou Krymu v roku 2014. A je tiež veľmi pravdepodobné, že uviedlo podstatne nižšie počty účastníkov cvičenia, aby neprekročilo limit 13-tisíc a vyhlo sa tak povinnosti pozvať zahraničných pozorovateľov,“ povedal pre Pravdu Garrett Martin z Európskeho ústavu Americkej univerzity. „Na druhej strane však Rusko uskutočnilo v minulosti veľa podobných cvičení, ktoré neviedli k reálnym vojenským operáciám. Nehovoriac o tom, že by bolo veľmi pochabé, aby sa Rusko pokúsilo využiť cvičenie ako dymovú clonu pre reálnu operáciu v čase, keď NATO celý región ostro sleduje,“ pripomenul Martin nedávne rozmiestnenie jednotiek aliancie v Pobaltí aj najväčšie vojenské manévre za vyše dve desaťročia, ktoré sa tento týždeň začali vo Švédsku za účasti 20-tisíc vojakov vrátane tisícky Američanov a stoviek z ďalších piatich členských krajín NATO.

© Autorské práva vyhradené

186 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #NATO #bielorusko #Tápad 2017