V Ankare sa začal súd s dvoma učiteľmi, už pol roka držia hladovku

V búrlivej atmosfére vo štvrtok v Ankare začal súd s dvoma učiteľmi prepustenými z práce v rámci represií po minuloročnom neúspešnom pokuse o prevrat.

14.09.2017 20:48
Ankara, protest Foto: ,
Polícia zakročila proti protestujúcim pomocou slzotvorných sprejov.
debata

Bývalá profesorka literatúry Nuriye Gülmenová a učiteľ na základnej škole Semih Özakça sú obvinení z napojenia na krajne ľavicovú organizáciu Revolučná strana pre ľudové oslobodenie (DHKP-C), ktorú vláda považuje za teroristickú. Obaja učitelia podstupujú protestnú hladovku už šiestich mesiacov.

Na súde v tureckej metropole sa vo štvrtok zhromaždilo množstvo protestujúcich na podporu obžalovaných, ktorí sa stali symbolom politických represií a desaťtisícov osôb, ktoré v krajine za posledný rok prišli o prácu. Polícia proti demonštrantom zasiahla slzným plynom a zatkla 24 osôb, keď chcela skupina prehovoriť k novinárom, napísala agentúra AP.

Existuje obava, že Gülmenovú a Özakça nebude čakať spravodlivý proces. „Prvou prekážkou spravodlivého procesu bolo zadržanie ich právnikov, čo bola zároveň skrytá vyhrážka smerom k sudcom. A teraz ich nepriviedli na súd, čo je úmyselné porušenie ich práva obhajovať sa,“ povedal Baris Yarkadaş z najväčšej tureckej opozičnej strany Ľudová republikánska strana (CHP).

Polícia v utorok pre údajný podiel na „teroristických aktivitách“ zatkla minimálne 15 právnikov, ktorí pracovali pre obžalovaných učiteľov, a na ďalších vydala zatykače. Pôvodní obhajcovia a samotní obžalovaní neboli vo štvrtok na súde. Polícia to učiteľom zakázala, lebo tvrdí, že by mohli aj v oslabenom fyzickom stave skúsiť utiecť z väzby. Gülmenová a Özakça držia od marca na protest proti svojmu prepusteniu hladovku a prežívajú len na tekutinách a doplnkoch stravy.

Obviňujú ich z terorizmu

Boli zatknutí v máji v 76. deň hladovky. Obžalovaní sú z členstva v ľavicovej organizácii DHKP-C, ktorá sa podľa BBC snaží nahradiť tureckú vládu marxistickým zriadením. Ankara obviňuje DHKP-C za smrť viac ako 80 ľudí a považuje ju za teroristickú. Za teroristickú ju považujú aj Spojené štáty a Európska únia.

V júli predstavil turecký minister vnútra podrobný zoznam zločinov, z ktorých sú obvinení učitelia. Gülmenovej a Özakçovi hrozí až dvadsať rokov vo väzení, obaja napojenie na akúkoľvek teroristickú organizáciu odmietajú. Podľa agentúry Reuters ich vo štvrtok na súd prišlo hájiť aspoň 100 právnikov a podporu im prišli vyjadriť aj poslanci za CHP a prokurdskú Ľudovú demokratickú stranu (HDP).

Súdení učitelia patria medzi takmer 60 000 ľudí zatknutých počas čistiek, ktoré Ankara začala po neúspešnom pokuse o prevrat z júla minulého roka. Takmer 150 000 ľudí stratilo prácu z rovnakého dôvodu. Turecko tvrdí, že závažnosť minuloročných udalostí si vyžaduje takúto reakciu, zatiaľ čo podľa aktivistov a niektorých západných politikov Ankara používa prevrat len ​​ako zámienku na umlčanie opozície.

debata chyba
Viac na túto tému: #súd #Turecko #hladovka #Recep Tayyip Erdogan #pokus o prevrat #prepustení učeitelia