Zrušte referendum, máme pre vás iný plán, vyzývajú USA Kurdov

Americký vyslanec na Blízkom východe Brett McGurk vyzval vo štvrtok irackých Kurdov, aby zrušili plánované referendum o samostatnosti, ktoré sa má uskutočniť 25. septembra.

14.09.2017 22:40
utečencký tábor, Erbil, Irak, Kurdistan Foto:
Pohľad na utečenecký tábor v meste Erbil v irackom Kurdistane.
debata (27)

McGurk na tlačovej konferencii v irackom Irbíle vyhlásil, že Spojené štáty, Veľká Británia, Francúzsko, EÚ ako celok a Irak spoločne vypracovali „alternatívny plán“ pre Kurdov, ktorý by sa im podľa neho mal páčiť.

Podmienkou ale podľa neho je, že referendum, ktoré naháňa hrôzu nielen irackej, ale aj iránskej a tureckej vláde, sa nebude konať. „Na stole je alternatíva. Treba sa rozhodnúť,“ apeloval na Kurdov americký vyslanec. V čom konkrétne ponúkaný plán spočíva, McGurk neuviedol.

Plánované referendum o nezávislosti Kurdistanu v utorok odmietol iracký parlament, ktorý ho označil za protiústavné a za hrozbu pre jednotu krajiny.

Kurdský prezident Masúd Barzání sa začiatkom týždňa vyjadril, že ak Irak odmietne rešpektovať referendum o nezávislosti Kurdov, sú pripravení vytvoriť si vlastné hranice budúceho štátu.

Na druhej strane však Barzání dlhodobo tvrdí, že v prípade schválenia samostatnosti nebude referendum znamenať automatické vyhlásenie nezávislosti, ale iba posilní postavenie Kurdistanu v budúcich rokovaniach o osamostatnení sa.

27 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #referendum #Kurdi