Katalánsky premiér spustil kampaň za zakázané referendum

Stúpenci katalánskej nezávislosti na čele s regionálnym premiérom Carlesom Puigdemontem vo štvrtok večer pred 7500 divákmi v býčej aréne odštartovali kampaň za odtrhnutie autonómnej oblasti v referende plánovanom na 1. októbra.

14.09.2017 22:12
Katalánsko, Artur Mas Foto: ,
Katalánsko je na nohách, schyľuje sa k referendu o odtrhnutie od Španielska napriek rozhodnutiu ústavného súdu.
debata (1)

Na stretnutí plnom spevu a tanca v katalánskom Tarragone, návštevníci skandovali „Budeme hlasovať!“, píše agentúra Reuters. Španielska justícia údajne organizátorov varovala, že konajú protizákonne.

Člen vedenia arény Tarranco, hostiteľ stretnutia, však povedal agentúre AFP, že žiadne varovanie neprišlo. Španielska generálna prokuratúra pritom v priebehu týždňa prikázala polícii zatýkať osoby, ktoré budú referendum pripravovať a nariadila vyšetrovanie stoviek katalánskych starostov, ktorí ponúkli pre referendum obecné priestory.

Katalánska vláda zatiaľ na stupňujúce sa vyhrážky Madridu a rozhodnutie španielskeho ústavného súdu nedbá. Súd zastavil referendum, kým nerozhodne o tom, či je referendum protiústavné alebo nie. Nové hlasovanie podporil aj starosta katalánskeho hlavného mesta Barcelona.

V piatok popoludní sa v Barcelone predseda vlády Mariano Rajoy zúčastní stretnutia jeho ľudovej strany (PP), ktorá považuje katalánske kroky v Barcelone za protiústavné.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Španielsko #Katalánsko #referendum za nezávislosť