Severokórejský raketový test ukázal, že KĽDR má ostrov Guam na dostrel

Severná Kórea v noci zo štvrtka na piatok odpálila ďalšiu raketu z pchjongjangskej štvrte Sunan na severnom okraji hlavného mesta. Oznámil to generálny štáb juhokórejskej armády. Raketa letela východným smerom a dopadla do Tichého oceánu.

15.09.2017 05:20 , aktualizované: 18:19
debata (275)

Severná Kórea jasne preukázala, že je schopná zasiahnuť americký tichomorský ostrov Guam. Ostrov, na ktorom je nasadených 7 000 amerických vojakov, je vzdialený 3400 kilometrov od KĽDR. Pchjongjang sa nedávno vyhrážal útokom na Guam.

„Vzletová vzdialenosť tohto testu je významná, pretože Severná Kórea ukázala, že by mohla zasiahnuť Guam so svojou strelou,“ uviedol medzinárodný Zväz znepokojených nespokojných vedcov (UCS). Presnosť rakety, ktorá je len v počiatočných štádiách vývoja, je nízka, a preto by bolo pre KĽDR zložité zničiť americkú leteckú základňu na ostrove.

Putin a Macron hovorili o KĽDR, svet hľadá diplomatické riešenie

Ruský prezident Vladimir Putin sa po ďalšej raketovej skúške KĽDR zhodol so svojím francúzskym náprotivkom Emmanuelom Macronom na potrebe diplomatického riešenia situácie na Kórejskom polostrove. O telefonickom rozhovore oboch vodcov v piatok odpoludnia informoval Kremeľ Americký minister zahraničia Rex Tillerson následne uviedol, že režim v Pchjongjangu svojimi vojenskými testy ohrozuje celý svet a že členovia Bezpečnostnej rady OSN sa proti nemu zjednocujú.

„V prvom rade spolupracujeme s našimi spojencami v regióne, Južnou Kóreou a Japonskom. Spoluprácou s nimi a ďalšími demokratickými partnermi pokračujeme v budovaní jednotného postoja BR OSN, teda medzinárodnej iniciatívy, ktorá bráni naše hodnoty a usiluje o bezpečnejší svet,“ citovala šéfa americkej diplomacie agentúra Reuters.

Tillerson po nočnej raketovej skúške, pri ktorej pravdepodobne raketa stredného doletu Hwasong-12 preletela nad Japonskom, vyzval všetky štáty sveta, aby prijali „nové opatrenia“ proti KĽDR. Pochybnosti o účinnosti sankcií však vyjadruje napríklad Rusko, ktorého prezident Putin v piatok o probléme telefonoval s Emmanuelom Macronom. Podľa Kremľa obaja prezidenti odsúdili „provokáciu“ Pchjongjangu a zhodli sa na potrebe diplomatického riešenia, aj v podobe priamych rozhovorov.

Vyhrážanie

Správa o odpálení rakety prichádza deň po tom, keď KĽDR pohrozila, že Japonsko „potopí“ a USA rozmetá na prach za podporu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN o nových sankciách proti KĽDR.

Bezpečnostná rada sa zíde v piatok za zavretými dverami o 21.00 h stredoeurópskeho letného času, aby rokovala o najnovšom vývoji. Členovia rady sa zídu na žiadosť Japonska a USA.

Americký diplomat Robert Wood povedal, že jeho krajina chce vyskúšať všetky diplomatické cesty, aby zastavila jadrový a raketový program KĽDR. „Nevylučujeme žiadnu možnosť … v súčasnosti pracujeme na diplomatickej stratégii,“ povedal Wood. Podľa neho chce USA tiež zaceliť všetky trhliny v programe sankcií. „Sankcie zatiaľ nemohli mať taký dopad, aký by sme si predstavovali, čo pramení zo skutočnosti, že ešte nie sú plne zapracované,“ uviedol Wood na tlačovej konferencii v Ženeve.

Obyvatelia japonského hlavného mesta Tokia... Foto: Reuters, Issei Kato
NORTHKOREA-MISSILES/ Obyvatelia japonského hlavného mesta Tokia prechádzajú okolo veľkej obrazovky, na ktorej idú správy o ďalšej rakete vypálenej z KĽDR, ktorá 15. septembra 2017 preletela nad Japonskom.

Správu o odpálení rakety potvrdila japonská protivzdušná obrana, podľa ktorej strela letela z priestoru pchjongjangského letiska cez japonský ostrov Hokkaidó a dopadla do oceánu asi 2000 kilometrov východne od jeho brehov.

Podľa japonského ministra zahraničných vecí Taróa Kona išlo vzhľadom na dolet o medzikontinen­tálnu balistickú raketu. Podľa americkej armády ale KĽDR odpálila raketu stredného doletu.

Južná Kórea odpálila dve balistické rakety v reakcii na najnovší raketový test KĽDR. Jedna zo striel úspešne zasiahla cieľ v Japonskom mori, druhá spadla do vody v počiatočnej fáze.

Ľudí zobudili výstražné sirény, utekali sa skryť do pivníc

Obyvateľov druhého najväčšieho japonského ostrova Hokkaidó v piatok skoro ráno zobudili výstražné sirény varujúce pred severokórejskou raketou, ktorá preletela ponad Japonskom. Prvýkrát sa sirény rozozvučali krátko na to, ako Pchjongjang strelu vypustil, druhýkrát v čase, keď raketa prelietavala Japoncom nad hlavami. Ľudia sa na základe smerníc pre prípad poplachu utekali skryť do pivníc, po celom ostrove sa v čase preletu rakety zastavila doprava.

Predstaviteľ prefektúry Hokkaidó Šudži Košida napriek tomu tvrdí, že všetko prebehlo hladko a medzi obyvateľmi nevznikla priveľká panika. Keďže väčšina obyvateľov sa v tom čase zdržiavala ešte vo svojich domovoch, nevznikli ani výraznejšie dopravné zápchy.

USA vyzvali Rusko a Čínu, aby reagovali

O ďalšom odpálení severokórejskej rakety informoval bezpečnostný poradca Bieleho domu John Kelly amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson vyzval všetky štáty sveta, aby po novom štarte balistickej rakety prijali proti KĽDR „nové opatrenia“. Uviedol, že pokračujúce severokórejské provokácie len prehlbujú diplomatickú a hospodársku izoláciu KĽDR.

Na reakciu vyzval Tillerson najmä Rusko a Čínu. „Obidve krajiny musia priamymi vlastnými skutkami ukázať, že tieto hazardné raketové štarty nebudú tolerovať,“ uviedol. Konštatoval, že Čína pokrýva väčšinu severokórejskej spotreby ropy a Rusko je „najväčším zamestnávateľom Severokórejčanov, vyslaných na nútené práce“.

Čína zdôraznila, že KĽDR porušuje rezolúcie OSN

Čína odsúdila najnovší test severokórejskej rakety a zdôraznila, že KĽDR porušuje rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN. Zároveň vyzvala všetky zainteresované strany, aby sa umiernili.

„Čína nesúhlasí so skúškami balistických rakiet Severnej Kórey, ktoré porušujú rezolúcie Bezpečnostnej rady,“ povedal hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Chua Chun-jing. „Dôraz na obmedzenie severokórejského raketového a jadrového programu však nemôže byť na úkor mierového a diplomatického riešenia (krízy),“ dodal.

Raketa letela 3 700 km

Raketa preletela 3 700 kilometrov. Leteckú dopravu podľa japonskej vlády nenarušila, na severe Japonska se ale zastavilo niekoľko vlaků. Hovorca japonskej vlády Jošihide Suga novinárom povedal, že japonské ozbrojené síly sa o zostrelenie severokórejskej rakety nepokúsili.

Úrad juhokórejského prezidenta okamžite zvolal stretnutie Národnej bezpečnostnej rady, bezpečnostnú radu urýchlene zvolalo aj Japonsko. Japonská vláda vyhlásila, že nemá informácie o tom, že by nejaká časť rakety dopadla na japonské územie. Po konzultácii s USA a Južnou Kóreou Tokio na severokórejský krok „patrične odpovie“, uviedla.

Austrália: Nebezpečné a bezohľadné

Austrália dôrazne odsúdila odpálenie rakety. „Ide o ďalší nebezpečný, bezohľadný a zločinný krok severokórejského režimu, ktorý ohrozuje stabilitu v regióne a vo svete. Dôrazne to odsudzujeme,“ vyhlásil austrálsky premiér Malcolm Turnbull. Štart rakety je podľa neho prejavom frustrácie režimu a dôkazom, že sankcie vyhlásené OSN fungujú.

Pchjongjang vypálil balistickou raketu zo Sunanu už 29. augusta. Aj vtedy strela preletela ostrov Hokkaidó a dopadla do vôd Tichého oceánu. Nad územím Japonska preletela severokórejská raketa od roku 1998 už šiestykrát.

275 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Bezpečnostná rada OSN