Pozor na propagandu Islamského štátu, silnie na malých fórach

Teroristická organizácia Islamský štát (IS) stráca pozície v teréne v dôsledku intenzívnych bojov v Iraku a Sýrii, ale udržuje "pevný základ" verných priaznivcov na internete. V piatok na to upozornil Európsky policajný úrad (Europol).

15.09.2017 18:05
rasizmus, extrémizmus, internet, deti Foto:
Pozor na podozrivé fóra na internete, môže ísť o propagandu organizácie Islamský štát. Ilustračné foto.
debata (9)

Podľa neho používajú islamistické skupiny malé platformy a on-line fóra na šírenie teroristickej propagandy po „systematických opatreniach“, ktoré prijímajú poskytovatelia internetu proti nim na širších sociálnych sieťach. Relatívny pokles intenzity „oficiálnej“ IS propagandy v posledných mesiacoch kompenzuje väčšia aktivita priaznivcov tejto organizácie na internete.

„To ukazuje, že islamský štát si zachováva pevný základ verných podporovateľov vo virtuálnom prostredí internetu“, povedal Europol po dvojdňovom stretnutí bezpečnostných expertov z Bosny a Hercegoviny, Českej republiky, Estónska a Maďarska. Rozhovory sa venovali najmä on-line obsahu od islamistických skupín.

Blokovanie extrémistického obsahu na veľkých sociálnych sieťach núti sympatizantov IS používať okrajové kanály alebo takzvaný darknet, anonymnú sféru internetu, ktorá umožňuje zanechávať v jeho priestore len minimálne stopy.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #propaganda