Poľskí poslanci schválili kontroverzný zákon o "mimovládkach"

Poľskí poslanci v piatok väčšinou hlasov z vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) a napriek námietkam a výhradám menšinovej opozície schválili zákon o Národnom inštitúte slobody - Centrum rozvoja občianskej spoločnosti, čo je nový orgán, ktorý má podľa oficiálnych informácií slúžiť na rozdeľovanie fondov na podporu mimovládnych organizácií.

15.09.2017 19:12
debata (40)

Opoziční poslanci ironicky navrhovali zmeniť názov na Národný inštitút obmedzovanie slobody – Centrum riadenia mimovládnych organizácií.

„Chcete riadiť tretí sektor ako (ruský prezident Vladimír) Putin a (maďarský premiér Viktor) Orbán. Mimovládne organizácie považujete za zbytočnú príťaž,“ vyčítala vládnej väčšine opozičná poslankyňa Monika Wielichowská z liberálnej Občianskej platformy. „Nastoliť vládny dohľad nad mimovládnymi organizáciami nie je nič iné ako pokus ich zlikvidovať,“ argumentoval Krystian Jarubas z Poľskej ľudovej strany.

Nový úrad bude napojený na vládu

Vytvorenie novej inštitúcie prisľúbila ešte vlani premiérka Beata Szydlová, podľa ktorej je potrebné dať situáciu s mimovládnymi organizáciami do poriadku. Ministri, ktorí majú projekt na starosti, uisťujú, že ide o skutočnú podporu občianskej spoločnosti, najmä menších a slabších organizácií, ktoré doteraz mali problémy s obstaraním potrebných prostriedkov.

Oponenti všaak vzniesli podozrenia, že ide o to, aby peniaze začali dostávať tie „správne“, teda vláde naklonené spolky, a to tým skôr, že nová, silne centralizovaná štruktúra má byť napojená na vládu.

Zmeny kritizuje aj značná časť súčasných mimovládnych organizácií, ktoré však márne vyzývali k odmietnutiu nového zákona. Ten si naopak pochvaľuje nedávno vytvorená Konfederácia mimovládnych iniciatív, združujúca konzervatívne a pravicové organizácie. Výhrady má aj poľský ombudsman Adam Bodnar a ďalší ochrancovia ľudských práv.

Zákon na vstup do platnosti potrebuje ešte schválenie senátormi, medzi ktorými má PiS tiež väčšinu, a podpis prezidenta Andrzeja Dudu.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #mimovládne organizácie #Národný inštitút slobody - Centrum rozvoja občianskej spoločnosti #kontroverzný zákon