Bezpečnostná rada Kimov test odsúdila, nové sankcie neriešila

Bezpečnostná rada OSN odsúdila najnovší raketový test KĽDR ako krajne provokatívny a škandálny čin. Vyzvala KĽDR na okamžité ukončenie akcií, ktoré ohrozujú nielen región, ale všetky členské štáty OSN.

16.09.2017 01:00 , aktualizované: 08:35
debata (12)

Rada naliehala, aby KĽDR okamžite pristúpila k denuklerizácii a vyzvala na zníženie napätia na Kórejskom poloostrove.

Pätnásťčlenná rada hľadala za zatvorenými dverami odpoveď na správanie Pchjongjangu po tom, čo KĽDR odpálila ďalšiu balistickú raketu, ktorá preletela nad Japonskom, a po doposiaľ najdlhšom lete skončila v Tichom oceáne.

Sverokórejský líder Kim Čong-un riadi vypálenie... Foto: Reuters, KCNA
KĽDR, raketa, Kim Čong-un Sverokórejský líder Kim Čong-un riadi vypálenie balistickej strely.

Zástupcovia Británie a Japonska podľa agentúry TASS dali už pred stretnutím najavo, že zasadnutie rady nie je o nových sankciách, ale v prvom rade je potrebné primať partnerov Pchjongjangu, aby plnili doterajšie reštrikcie.

Minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson už pred stretnutím apeloval na Rusko a Čínu, aby prijali proti KĽDR nové opatrenia a konkrétnymi krokmi dokázali, že hazardné testy nebudú tolerovať.

„Tvrdosť je teraz náš najlepší prostriedok proti hrozbe vojny a konfrontácie. Cieľom je urýchliť budúce politické riešenie,“ povedal francúzsky veľvyslanec François Delattre.

Ruský zástupca vyhlásil, že Moskva uplatní nové prísnejšie sankcie proti KĽDR, ale súčasne žiadal, aby uznesenie zahŕňalo aj politické kroky Spojených štátov a ďalších krajín.

Bezpečnostná rada naposledy sprísnila sankcie proti KĽDR v noci z pondelka na utorok. Tieto opatrenia okrem iného zakazujú export druhej najväčšej severokórejskej vývoznej položky, textilu, obmedzujú dovoz ropy a zakazujú vydávanie nových pracovných povolení pre občanov KĽDR.

Severná Kórea reagovala varovaním, že vystupňuje svoje zbrojné programy ako reakciu na „zlomyseľné“ sankcie Bezpečnostnej rady OSN.

Slovenská republika ostro odsudzuje ďalšiu skúšku balistickej rakety, ktorú v piatok uskutočnila KĽDR

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR opätovne vyzýva Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR), aby okamžite prestala svojím nezodpovedným správaním ohrozovať bezpečnosť, mier a stabilitu na Kórejskom polostrove a v širšom regióne, píše sa vo vyhlásení ministerstva, ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor rezortu.

Slovenská republika ostro odsudzuje ďalšiu skúšku balistickej rakety, ktorú dnes uskutočnil severokórejský režim a vyjadruje vážne znepokojenie nad pokračujúcimi aktivitami Pchjongjangu, ktoré svojou rastúcou agresivitou, okrem hrubého porušovania medzinárodných záväzkov zo strany KĽDR, netolerovateľným spôsobom priamo ohrozujú obyvateľov Japonska. Je poľutovaniahodné, že odpoveďou KĽDR na snahy medzinárodného spoločenstva o začatie konštruktívneho dialógu o budúcnosti Kórejského polostrove je počínanie, ktoré vzďaľuje strany od rokovacieho stola.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #KĽDR #Bezpečnostná rada OSN