Kim: Chceme dosiahnuť s USA rovnováhu vojenských síl

Cieľom KĽDR je dosiahnuť rovnováhu vojenských síl so Spojenými štátmi. Vyhlásil to podľa štátnej tlačovej agentúry KCNA severokórejský diktátor Kim Čong-un.

16.09.2017 01:42
debata (109)

V piatok KĽDR uskutočnila ďalší test rakety, ktorá preletela nad územím Japonska, a vo vzdialenosti 3700 kilometrov od štartu dopadla do Tichého oceánu. Bezpečnostná rada OSN tento raketový test ostro odsúdila, ale nové sankcie proti KĽDR neprijala.

Štart rakety stredného doletu Hwasong-12 osobne... Foto: Reuters, KCNA
rakety, KĽDR Štart rakety stredného doletu Hwasong-12 osobne riadil Kim Čong-un.

Podľa severokórejského vyjadrenia išlo o raketu stredného doletu Hwasong-12. KĽDR uviedla, že test dokázal účinnosť a spoľahlivosť strely Hwasong-12, ktorá pri skúške presne zasiahla cieľ. KĽDR tiež zdôraznila, že navzdory sankciámm dokončí svoj jadrový zbrojný program.

„Našim konečným cieľom je dosiahnuť rovnováhu síl so Spojenými štátmi a donútiť amerických vodcov, aby sa už neopovažovali hovoriť o vojenskom riešení severokórejskej otázky,“ citovala agentura KCNA Kimove slová.

Na začiatku septembra uskutočnila Severná Kórea svoj šiesty a zatiaľ najsilnejší jadrový test. Bezpečnostná rada reagovala sprísnením sankcií proti KĽDR.

Spojené štáty upozornili, že majú vojenské možnosti, ktorými by mohli riešiť otázku KĽDR. Poradca amerického prezidenta Donalda Trumpa pre národnú bezpečnosť Herbert McMaster uviedol, že Spojeným štátom sa rýchlo míňa trpezlivosť s diplomatickým postupom voči Pchjongjangu.

109 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR