USA vyzývajú Kurdov na zrušenie referenda o nezávislosti v Iraku

Biely dom prvýkrát otvorene vyzval regionálnu vládu Kurdistanu v severnom Iraku, aby zrušila referendum o nezávislosti plánované na 25. septembra.

16.09.2017 08:27
debata (31)
Podporovateľ iniciatívy "Nie... Foto: Reuters, STAFF
Kurd, Irak, referendum Podporovateľ iniciatívy "Nie teraz" proti referendu Kurdov v Iraku.

Spojené štáty sa takto vyjadrili niekoľko hodín po tom, čo parlament autonómneho regiónu irackého Kurdistanu schválil v piatok večer plán na uskutočnenie referenda.

„USA nepodporujú úmysel regionálnej vlády Kurdistanu tento mesiac uskutočniť referendum,“ uviedol Biely dom vo vyhlásení. Kurdská regionálna vláda naliehala na „iniciovanie vážneho dialógu s vládou v Bagdade“.

Biely dom varoval, že referendum „odvádza pozornosť od snáh poraziť organizáciu Islamský štát a stabilizovať oslobodené oblasti.“ Kurdská milícia je tiež zapojená do boja proti teroristickej organizácii Islamský štát.

Irackí Kurdovia plánujú hlasovať o nezávislosti vo svojej autonómnej oblasti a v niekoľkých sporných regiónoch. Vznik nezávislého štátu sa Kurdi snažia od konca prvej svetovej vojny, keď Blízky východ rozdelili koloniálne sily. Kurdmi obývaná oblasť je rozdelená najmä medzi dnešné Turecko, Irak, Irán a Sýriu.

Turecko a Irán sú tiež proti kurdskému referendu. Obávajú sa, že vývoj v Iraku posilní separatistické tendencie Kurdov na ich území. Aj Spojené štáty sa už dávno snažia presvedčiť kurdské vedenie, aby odložilo referendum.

Irak má 28 miliónov obyvateľov a Kurdov je menej ako pätina. Autonómiu získli po vojne v Perzskom zálive v deväťdesiatych rokoch 20. storočia, keď bola nad oblasťou zriadená bezletová zóna.

31 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Irak #nezávislosť #referendum #Kurdi #Kurdistan