Katalánski starostovia odkazujú Madridu: Referendum bude

Viac ako 700 starostov miest a obcí Katalánska sa stretlo v sobotu v Barcelone, ktorá je hlavným mestom tohto regiónu, aby ukázali centrálnej španielskej vláde v Madride, že napriek zastrašovaniu z jej strany trvajú na konaní referenda o nezávislosti Katalánska.

16.09.2017 11:10 , aktualizované: 16:17
katalánski starostovia, Barcelona Foto: ,
Katalánski starostovia sa zhromaždili v Barcelone.
debata (51)

Referendum sa má konať 1. októbra a španielska vláda robí všetko, čo je v jej silách, aby mu zabránila. Starostom, ktorí poskytnú vo svojich obciach budovy pre konanie referenda, Madrid pohrozil zatýkaním a súdnym stíhaním. Napriek tomu veľká väčšina z nich trvá na tom, že miesta na konanie referenda poskytne.

V sobotu sa demonštratívne zoradili za katalánskym regionálnym prezidentom Carlesom Puigdemontom a starostkou Barcelony Adou Colau a deklarovali, že referendum sa uskutoční aj napriek tomu, že ho vláda v Madride už dopredu označuje za protizákonné.

Madrid plánuje prevziať kontrolu nad väčšinou rozpočtu Katalánska

Španielsky premiér Mariano Rajoy v piatok v Barcelone zopakoval, že referendum v Katalánsku nebude a že jeho vláda bude pokračovať v akciách, ktoré už proti jeho konaniu začala. Informoval o tom denník El País. Rajoy tiež na mimoriadnom zasadnutí vedenia katalánskych ľudovcov podporil plán španielskeho ministerstva financií prevziať kontrolu nad asi 80 percentami katalánskeho rozpočtu.

„Hovorím to so všetkou rozhodnosťou a vážnosťou, referendum nebude,“ vyhlásil v piatok v Barcelone premiér Rajoy. „Ak sa do 48 hodín (katalánska vláda) nezaviaže k napĺňaniu zákona, prevezme platby katalánskej vlády vláda španielska,“ uviedol Rajoy. Dodal, že toto opatrenie Madrid prijme preto, aby „ani jediné euro“ nešlo na aktivity, ktoré súdy vyhlásili za nelegálne. Tým mal na mysli referendum o nezávislosti Katalánska, ktoré katalánska vláda chystá na 1. októbra. Proti je Madrid, ale aj katalánska opozícia.

Španielsky minister financií Cristóbal Montoro oznámil, že Madrid zavedie systém kontroly výdavkov v Katalánsku, ktorý potrvá tak dlho, ako potrvá výnimočná situácia spôsobená s tamojšou vládou v súvislosti s referendom. Detaily tohto systému, ktorý sám Montoro označil za „nový“, by mal minister financií vysvetliť budúci týždeň v španielskom parlamente.

Španielsky minister financií v piatok oznámil, že vláda v Madride bude namiesto katalánskej vlády zaisťovať platby na verejné služby v Katalánsku. Podľa denníka El País, ktorý sa odvoláva na zdroje z ministerstva financií, by tak Madrid prevzal platby na výdavky v školstve, zdravotníctve či platby štátnym zamestnancov, na ktorých teraz posiela katalánskej vláde zo štátneho rozpočtu 1,4 miliardy eur za mesiac. Katalánsku by tak zostalo asi 250 miliónov eur, ktoré mesačne vyberie na vlastných daniach (napríklad dedičské či ekologické) a iných poplatkoch.

Španielsko o bohaté Katalánsko nechce prísť

Španielske autonómne oblasti platia dane centrálnej vláde v Madride, ktorá ich potom vráti späť na zabezpečenie ich výdavkov na zdravotníctvo, vzdelávanie, sociálne služby a políciu. Katalánski separatisti sa však dlho sťažovali, že Katalánsko zo španielskeho rozpočtu dostáva málo. Katalánsko je silným hospodárskym regiónom vďaka vývozu a rušnej turistike a na španielskom hrubom domácom produkte, ktorý v minulom roku predstavoval 1,1 bilióna eur sa podieľa celkovo pätinovým podielom.

Najnovší plán Madridu na kontrolu asi 80 percent katalánskeho rozpočtu prišiel po tom, čo katalánska vláda vo štvrtok oficiálne spustila kampaň pred referendom. Katalásnky vicepremiér Oriol Junqueras, ktorý je zároveň katalánskym ministrom hospodárstva a financií, vo štvrtok oznámil, že vláda už nebude Madridu týždenné správy o výdavkoch katalánskeho štátu. Autonómne regióny musia mesačne podávať správy o výdavkoch rozpočtu, od Katalánska ale Madrid tieto správy začal od júla tohto roka požadovať každý týždeň. Junqueras podal sťažnosť na Katalánsky najvyšší súd, ktorý v piatok sťažnosť zamietol.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #rozpočet #Španielsko #Katalánsko