Britská polícia v súvislosti s útokom v metre zasahuje v Sunbury

Britská polícia v súvislosti s piatkovým teroristickým útokom v londýnskom metre v súčasnosti prehľadáva objekt na predmestí Londýna Sunbury.

16.09.2017 11:45 , aktualizované: 17:12
útok LOndýn 2017 Foto: ,
Príslušníci polície strážia uzavretú oblasť na londýnskom predmestí Sunbury.
debata (25)

Bez ďalších podrobností polícia uviedla, že z preventívnych dôvodov došlo v okolí k evakuácii. BBC uviedla, že túto činnosť vykonávajú ozbrojení policajti.

Vyšetrovatelia prehľadávajú budovu v súvislosti... Foto: Reuters, PETER NICHOLLS
vyšetrovatelia, Londýn teroristický útok Vyšetrovatelia prehľadávajú budovu v súvislosti s piatkovým teroristickým útokom na londýnske metro.

„Na mieste boli v stometrovej vzdialenosti vytvorené policajné kordóny s cieľom zjednodušiť prácu metropolitnej polícii,“ citovala agentúra Reuters z vyhlásenia polície.

Polícia zadržala mladíka

Polícia v sobotu zadržala osemnásťročného mladého muža, ktorý je v tomto prípade podozrivý z teroristického činu. V piatkovom útoku bolo zranených 29 ľudí, ale nikto nezomrel.

Podozrivého muža policajti objavili v prístavnom meste Dover na juhu Anglicka. Podľa polície je to dôležitý posun vy vyšetrovaní, ale v krajine stále platí najvyšší stupeň ohrozenia.

„Hoci sa tešíme pokroku, ktorý robíme, vyšetrovanie stále prebieha a najvyššia úroveň hrozby zostáva,“ uviedol koordinátor drogovej polície Neil Bass, citovaný agentúrou Reuters. Podľa neho polícia z taktických dôvodov nepovie o podozrivom žiadne podrobnosti.

V uliciach Londýna sú stovky policajtov a vojakov

Stovky britských policajtov v sobotu pátrajú po páchateľovi či páchateľoch teroristického útoku z londýnskeho metra, kde v piatok nastražená bomba zranila 29 ľudí.

Do ulíc metropoly boli na ochranu bezpečnosti verejnosti nasadení vojaci, ktorých prítomnosť uvoľňuje ruky polícii na záťah proti útočníkovi, informovali britské médiá.

Británia v piatok v noci zvýšila hrozbu terorizmu na najvyššiu úroveň, čo znamená, že krajina v súčasnosti čelí teroristickému útoku. Zároveň premiérka Theresa Mayová oznámila, že na niektorých potenciálne riskantných miestach boli policajti nahradení vojakmi.

Polícia uviedla vo vyhlásení, že „intenzívne prenasledujú podozrivých“, čo naznačuje, že do útoku mohlo byť zapojených viac ľudí. Policajti, podľa The Guardian, zrejme našli stopu v záznamoch bezpečnostných kamier v metre a hľadajú muža s plastovou taškou zo supermarketu Lidl, v ktorej sa pravdepodobne nachádzala bomba.

Explózia neznámeho predmetu vo vlaku londýnskeho metra vážne zranila 29 ľudí. Väčšina obetí má popáleniny, niektorí sa zranili pri tlačenici v panike. Londýnska polícia potvrdila, že výbuch bol teroristickým útokom. K útoku sa prihlásila teroristická organizácia Islamský štát.

Incident vyšetruje aj MI5

Udalosťou, ktorú úrady oficiálne označili za teroristický útok sa zaoberá aj krízový výbor vlády.

Časť cestujúcich tvrdí, že hneď po výbuchu cítili vo vozni neznámu chamikáliu.

Vlak, v ktorom nálož explodovala okolo 08:30 miestneho času (9:30 SEČ), prehľadali na vyľudnenom nástupišti stanice metra Parsons Green vyšetrovatelia. Kontrarozviedka MI5 tiež spolupracuje na objasnení prípadu.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #teroristický útok #Sunbury