Polícia v St. Louis zadržala 23 ľudí pri násilných protestoch

Zranením desiatok policajtov a zadržaním desiatok demonštrantov skončili násilné protesty v americkom meste St. Louis. Stovky ľudí prišli vyjadriť hnev nad rozhodnutím štátneho súdu v Missouri, ktorý prepustil belošského policajného dôstojníka, ktorý v roku 2011 zastrelil černocha po automobilovej naháňačke.

16.09.2017 15:20
protest, St. Louis 2017 Foto: ,
Protestujúci ničili mesto a hádzali do policajtov kamene.
debata (5)

Policajti uviedli, že niektorí protestujúci ich napadli kamene a fľašami s vodou. Ťažkoodenci proti nim zasiahli gumovými projektilmi a obrannými sprejmi.

Tridsaťosemročný Jason Stockley čelil obvineniu z vraždy, na zázname z prenasledovania auta totiž povedal, že prenasledovaného zabije. Muža tmavej pleti zabil piatimi výstrelmi. Ukázalo sa tiež, že pri zabitom 24-ročnom Anthonym Lamarovi Smithovi sa síce našla zbraň, ale podľa vyšetrovateľov niesla len stopy DNA Stockleyho. Prokuratúra je presvedčená, že policajt s ňou po incidente manipuloval.

Sudcu dôkazy obžaloby nepresvedčili

Sudca Timothy Wilson to spochybnil a tiež poukázal na to, že zastrelený bol podozrivý z obchodovania s drogami. „Obchodník s heroinom a bez strelnej zbrane by bol v meste skutočnou anomáliou,“ povedal. Policajtovi hrozil ohrozený doživotným trestom odňatia slobody.

V centre Sv. Louis, po skončení piatkového procesu usporiadali protestný pochod, na ktorom sa zúčastnilo okolo 600 ľudí. Neskôr sa demonštranti presunuli do jednej z bohatých štvrtí mesta, uviedla AP. Polícia zabránila demonštrantom v plánovanej blokáde diaľnice.

Spočiatku pokojná demonštrácia a zvrhla, keď polícia zasiahla proti neveľkej skupine ľudí, ktorí ničili okná miestnej knižnice a dve reštaurácie. Demonštranti tiež hádzali kamene na dom starostky St. Louis Lydy Krewsonovej, ktorý pomaľovali farbami.

Polícia zadržala celkovo 23 ľudí. Deväť policajtov z mestského zboru a jeden z ich policajných kolegov z Missouru boli zranení.

Polícia USA čelí dlhodobej kritike kvôli kontroverznému zasahovaniu proti ľu'dom tmavej farby pleti. Vo Fergusone pri St. Louis vyvolal násilné protesty pred tromi rokmi incident, pri ktorom bol zastrelený mladý neozbrojený černoch Michael Brown.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protest #St. Louis #Missouri #zastrelený muž tmavej pleti #obvinený policajt