Egyptský exprezident Mursí si za špionáž odsedí 25 rokov

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí dostal za špionáž pre Katar trest 25 rokov väzenia. V konečnom verdikte o tom v sobotu rozhodol súd v Káhire.

16.09.2017 18:24
Muhammad Mursí Foto:
Egyptský exprezidentom Muhammad Mursí si v súčasnosti už odpykáva 20-ročný trest za mrežami.
debata

Islamista Mursí si už odpykáva dvadsaťročný trest za zabíjanie demonštrantov v roku 2012. Pre styk s Katarom poslala justícia Mursího pôvodne za mreže na 40 rokov, kasačný súd mu ale v sobotu trest znížil, uviedla agentúra Reuters.

Mursí a deväť ďalších ľudí čelilo obvineniu z ohrozenia národnej bezpečnosti, čoho sa podľa obžaloby dopustil tým, že poskytoval štátne tajomstvo a dôverné dokumenty Kataru. Mursímu za to hrozil trest smrti. V čase, keď bol Mursí vo funkcii, bol v Moslimskom bratstve, ktoré bolo neskôr zakázané.

Sunnitská monarchia Katar, kde je islam štátnym náboženstvom a šaría podľa ústavy hlavným zdrojom legislatívy, podporovala Mursího v jeho nástupe k moci v roku 2012. Vzťahy oboch krajín ochladli, keď egyptská armáda Mursího v roku 2013 zvrhla a potom začala prenasledovať sunnitských islamistov.

Egypt patrí do koalície arabských štátov, ktorá pod vedením Saudskej Arábie prerušila v júni s Katarom styky. Obviňujú ho z podpory radikálnych skupín a spolupráce s Iránom, ktorý je najväčším regionálnym rivalom Saudskej Arábie. Katar tieto obvinenia odmieta.

debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #väzenie #Muhammad Mursí #egyptský exprezident #25-ročný trest