Britská polícia zadržala dvoch mužov v súvislosti s terorizmom v metre

Zadržali dvadsaťjedenročného muža na západnom londýnskom predmestí Hounslow a umiestnili ho do väzby, informovala BBC.

17.09.2017 09:10 , aktualizované: 17:11
debata (12)
Záchranári pomáhajú ľuďom po útoku vo vozni... Foto: Reuters, SOCIAL MEDIA
teroristický útok, Londýn, metro Záchranári pomáhajú ľuďom po útoku vo vozni metra, kde terorista umiestnil nálož.

Policajti prehľadali aj byt v neďalekej štvrti Stanwell a v reakcii na pokrok v prešetrovaní Británia znížila stupeň rizika teroristického útoku na druhý najvyšší. Úrady zatiaľ nemajú dôkaz, že za útokom stojí teroristická organizácia Islamský štát (IS).

Vyšetrovatelia sa snažia zistiť, akým spôsobom sa zradikalizovali tí, ktorí stáli za útokom, povedala v nedeľu britská ministerka vnútra Amber Ruddová pre televíznu stanicu BBC.

Britské úrady v nedeľu znížili stupeň teroristickej hrozby z „kritického“ na „závažný“ po menej ako 48 hodinách. Stovky vojakov však stále dohliadajú na bezpečnosť na uliciach.

Teroristi použili trhavinu typickú pre útoky islamských radikálov

Pri piatkovom teroristickom útoku v londýnskom metre bola použitá trhavina triacetón triperoxid (TATP), ktorú často používajú islamskí radikáli pri samovražedných bombových útokoch, informoval britský denník Independent.

Podomácky vyrobená nálož explodovala len čiastočne, takže nikto nezomrel a útok si vyžiadala „len“ 29 zranených. Britská ministerka vnútra Amber Ruddová uviedla, že nálož mala potenciál zabiť všetkých ľudí v plnom vagóne metra.

Britská polícia pokračuje v hľadaní podozrivých. V sobotu zadržali v súvislosti s útokom osemnásťročného chlapca v Doveru na juhu Anglicka. Polícia však tvrdí, že je možné, že za útok boli zodpovedné viaceré osoby.

Vyšetrovatelia nezverejnili žiadne podrobnosti o zatknutí. Tak nie je známa ani identita podozrivého, ani jeho údajná úloha v atentáte. Muž bol zatknutý v zóne, odkiaľ z doverského prístavu plávajú lode, čo vyvolalo obavy, že by sa teroristi stojaci za piatkovým útokom na londýnskej stanici metra Parsons Green mohli snažiť z Británie utiecť.

Jeden zo svedkov, ktorí sledovali zatknutie v Doveri, povedal, že muž nevyzerá ako Angličan. „Bol biely, nevyzeral ako arab, ale nebol Angličan,“ povedal Daniel Vaselicu, ktorý čakal na trajekt v Doveri.

Trhavina z bežne dostupných chemikálií

Námestník ministerky vnútra pre otázky bezpečnosti Ben Wallace uviedol, že bomba v londýnskom metre obsahovala rovnakú silnú výbušninu, ktorá zabila 22 ľudí pri májovom útoku na multifunkčnú halu v severoanglickom Manchestri, kde koncertovala americká speváčka Ariana Grande. Tentokrát však nálož čiastočne zlyhala.

Generálmajor Chip Chapman, ktorý stál v minulosti na čele protiteroristického oddelenia ministerstva obrany, pripomenul, že útok bol spáchaný v dopravnej špičke a mohol si vyžiadať veľké množstvo ľudských životov. „Každý vo vozni mohol zahynúť,“ povedal The Independent. Podľa Chapmana by krviprelievanie vo vozni ešte zhoršili šrapnely, ktorými bola bomba naplnená.

Nemenovaní činitelia uviedli, že bomba obsahovala často používanú výbušninu atentátnikov teroristickej organizácie islamského štátu (IS) triperoxid triacetón. Podľa The Independent ju možno vyrobiť za menej ako jeden deň pomocou bežne dostupných chemikálií a stalo sa poznávacou značkou útokov organizácie Islamský štát vrátane vrážd v Manchestri, Paríži a Bruseli.

Teroristi chceli zabiť všetkých

Niektorí cestujúci zo zasiahnutého vozňa uviedli, že hneď po explózii vo vagóne cítili silný zápach chemickej látky a videli ohnivú guľu. Výbuch smeroval z plastového vedra, z ktorého vyčnievali drôty po výbuchu.

„Keby bolo to vedro len spolovice plné, zrejme by zabilo väčšinu ľudí vo vagóne. A nechcel by som byť ani v tom vedľajšom,“ povedal expert na výbušniny Sidney Alford. „Bola to veľmi veľká bomba. Poriadna explózia by prelomila podlahu a stiahla strechu vagónu, aj keď bomba neobsahovala šrapnely,“ dodal.

Generálmajor Chapman je presvedčený, že piatkový atentát nebol útokom osamelého vlka, ale boli doň zapojení viacerí členovia zločineckej siete. „Najvyšší stupeň hrozby zostane v platnosti, kým nevypátrame všetky zložky tejto siete,“ povedal.

Británia navrhla novú dohodu s EÚ o boji proti terorizmu

Britský minister vlády pre brexit David Davis navrhol uzatvoriť novú dohodu medzi Britániou a Európskou úniou o boji proti zločinu a terorizmu. Davis to navrhol po tom, čo Londýn zasiahol ďalší teroristický útok, keď v piatok v rannej špičke explodovala nálož vo vagóne metra na stanici Parsons Green Station a zranila 29 ľudí.

Davis tvrdí, že boj proti terorizmu nebude ovplyvnený odchodom Británie z Európskej únie a zdôraznil, že je v záujme oboch strán pokračovať v úzkej spolupráci s cieľom zabezpečiť bezpečnosť občanov.

Británia má opustiť Európsku úniu v marci 2019. Ministerstvo pre odchod z Európskej únie pripravilo návrh novej dohody, ktorá by sa mala stať právnym základom partnerstva po roku 2019.

„Vzhľadom na rastúce cezhraničné hrozby chce Británia pokračovať v tomto druhu spolupráce, posilniť ho a dohodnúť sa na novom rámci pre pokračujúcu spoluprácu,“ uviedlo ministerstvo.

Britská ministerka vnútra Amber Ruddová uviedola, že nedávne udalosti v Británii a Európe „svedčia o tom, že kriminálne a teroristické hrozby, s ktorými sa stretávame, sú rôznorodé a čoraz viac medzinárodné.“

„Dlhodobá spolupráca, ktorú máme s európskymi partnermi, nám umožňuje reagovať na tieto hrozby a chrániť bezpečnosť našich občanov,“ povedala Ruddová. „Keďže sa chystáme opustiť Európsku úniu, je veľmi dôležité, aby sme sa dohodli na novom spôsobe, ako zabezpečiť nepretržitú spoluprácu,“ dodala.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Londýn #teroristický útok #metro #výsbušnina