Generál Pavel: Obavy z rusko-bieloruských cvičení sú opodstatnené

Obavy zo prebiehajúcich rusko-bieloruských manévrov Západ 2017 sú odôvodnené. Povedal predseda Vojenského výboru NATO generál Petr Pavel v Tirane. Podľa neho toto cvičenie možno považovať za "vážnu prípravu na veľkú vojnu".

17.09.2017 09:30
debata (254)

NATO zintenzívňuje úsilie obnoviť s Ruskom priamu komunikáciu medzi armádami, aby sa zabránilo „neúmyselným následkom akýchkoľvek incidentov počas týchto cvičení,“ uviedol predseda Pavel. Vo funkcii ho v budúcom roku nahradí maršál britských vzdušných síl Stuart Peach.

Pavel sa zúčastňuje v Tirane na výročnej konferencii vedúcich vojenských vodcov NATO, ktorej usporiadanie tento rok pripadlo Albánsku.

Manévre bieloruských a ruských jednotiek Západ 2017 sa začali v Bielorusku a na západe Ruska vo štvrtok a budú trvať do 20. septembra. Znepokojené je najmä Poľsko a tri pobaltské krajiny Estónsko, Litva a Lotyšsko. Moskva a Minsk však ubezpečujú, že toto cvičenie je čisto obranné a nie je namierené proti akejkoľvek tretej krajine.

Podľa organizátorov je do manévrov zapojených menej ako 13-tisíc mužov. Nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová však uviedla, že ide o úmyselnú nepravdu, aby sa vyhli pozvaniu zahraničných pozorovateľov. Podľa nej sa cvičenia zúčastní až 100 000 vojakov.

Minsk ale podľa agentúry TASS oznámil, že na manévre v nedeľu do Bieloruska pricestovali pozorovatelia zo siedmich pozvaných štátov – Estónska, Litvy, Lotyšska, Nórska, Poľska, Švédska a Ukrajiny.

254 debata chyba
Viac na túto tému: #vojenské manévre #Petr Pavel #Západ 2017 #Vojenský výbor NATO