Tillerson: USA zvažujú uzavretie svojho veľvyslanectva na Kube

Spojené štáty zvažujú uzavretie svojho veľvyslanectva na Kube. Dôvodom sú nevysvetlené incidenty, pri ktorých utrpeli zdravotné problémy americkí diplomati. Televíznej stanici CBS to v nedeľu povedal minister zahraničných vecí USA Rex Tillerson.

17.09.2017 19:15
Kubánska ambasáda v USA Foto: ,
USA možno zatvorí svoje veľvyslanectvo na Kube.
debata (20)

„Uvažujeme o tom,“ pripustil šéf americkej diplomacie. Problém pri tom označil za závažný vzhľadom na ujmu, ktorú ľudia utrpeli. Dodal, že ministerstvo zahraničných vecí niektoré dotknuté osoby stiahlo domov.

Lekárske vyšetrenie potvrdilo, že najmenej 21 Američanov v Havane utrpelo ujmu na zdraví. Tillerson to predtým nazval „útokmi voči zdraviu“, ale jeho ministerstvo teraz podľa AP uprednostňuje termín „incident“. Príčina a vinník problémov ešte neboli identifikované.

Agentúra AP vo štvrtok uviedla, že ide o záhadnú záležitosť a že jednotlivé prípady sú veľmi odlišné. Podľa niektorých náznakov by mohlo ísť o akustické útoky vzhľadom na poškodenia sluchu. Podľa vyšetrovateľov FBI však niektoré obete trpia poškodením mozgu, čo by bolo v prípade zvukového útoku nepravdepodobné.

Incidenty sa odohrali na jeseň minulého roku a diplomati sa často po krátkych pobytoch v Havane museli vrátiť do vlasti. Niekoľko kanadských diplomatov uviedlo zdravotné problémy podobnej povahy, ich krajina sa k vyšetrovaniu udalostí pripojila.

Podľa AP je s postupujúcim vyšetrovaním stále menej pravdepodobné, že by za útokmi stála Kuba, ktorej dvoch diplomatov Spojené štáty v reakcii na prípad vypovedali.

20 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #útoky #Kuba #diplomati