Islamisti zneužívajú na teror aj ženy

Dianu Yuliu Noviovú (28) poslal súd v indonézskej Jakarte na 7,5 roka za mreže. "Trest dostala za spoluúčasť na príprave teroristického útoku v blízkosti prezidentského paláca. Malo sa tak stať počas výmeny stráží," informoval The Strategist, portál austrálskeho think tanku ASPI.

18.09.2017 11:00
debata (11)

Žena v pokročilom štádiu tehotenstva priznala, že mala byť samovražednou atentátničkou. Aj tento prípad potvrdzuje nárast počtu žien, ktoré na príkaz teroristickej organizácie Islamský štát (IS) sú pripravené zomrieť pri samovražednom ú­toku.

Podobných príkladov je nemálo. Minulý rok mala francúzska bunka radikálov, ktorú tvorili ženy, v pláne zaútočiť v blízkosti Notre Dame v Paríži. V septembri v tom istom roku zase kenské policajné sily zastrelili tri ženy ozbrojené nožmi, ktoré zaútočili na policajnú stanicu v Mombase.

Problémom je, že boj proti terorizmu je zameraný hlavne na mužov, ale nie na ženy. Potvrdzuje to napríklad skutočnosť, že USA po útokoch z 11. septembra 2001 zaviedli dodatočný skríningový program pre mužov vo veku 16 až 45 rokov, ktorí požiadali o americké vízum.
The Strategist

Minulý mesiac vo Veľkej Británii obvinili tri ženy z účasti na príprave teroristického útoku. Obvinené mali v pláne zaútočiť v Londýne nožmi v blízkosti parlamentu. A iba nedávno, počas oslobodzovacej operácie irackej armády v Mosule, zaútočilo 38 samovražedkýň na vojakov a civilné objekty. Po oslobodení mesta zatkli ďalších 16 žien, ktoré patrili k Islamskému štátu.

Účasť žien v samovražedných útokoch islamských radikálov existovala aj v minulosti. Napríklad v prípade hnutí Hamas, Al-Kajdá, ale aj Organizácie pre oslobodenie Palestíny (OOP). Počas prvého ľudového povstania Palestínčanov známeho ako intifáda sa predstaviteľky nežného pohlavia pokúšali vstúpiť do hnutia Hamas s cieľom uskutočniť teroristický útok.

Dian Yulia Novi (vstrede), indonézska neúspešná... Foto: SITA/AP, AGOES RUDIANTO
Dian Yulia Novi, atentatnicka, is, jakarta, islamsky stat, extremizmus, sud, sudny proces Dian Yulia Novi (vstrede), indonézska neúspešná samovražedná atentátnička, so spoluobžalovanými na súde v Jakarte.

A to napriek tomu, že vtedajší duchovný líder palestínskeho radikálneho zoskupenia Hamas a následne Izraelčanmi zlikvidovaný Ahmad Jasín zakázal prijímať do radov hnutia ženy samovražedkyne. Klasická verzia islamizmu totiž nepripúšťala účasť žien v operáciách džihádistov. Podľa portálu The Strategist v spomínanom zákaze možno hľadať dôvod, prečo práve „svetská“ OOP ako prvá využila pri samovražednom útoku ženu.

Stalo sa to v januári 2002, keď šahída (mučeníčka) Vafa Idrisová, matka dvoch detí, zaútočila v Jeruzaleme. Výsledkom bol jeden mŕtvy a okolo sto zranených osôb. Mesiac po útoku duchovný líder Ahmed Jásin zmenil názor. Vyhlásil, že aj ženy sa môžu podieľať na samovražedných útokoch, „ak nebude dostatok mužov“.

Moralistky z brigády Al Hansí

Tzv. Islamský štát vytvoril v roku 2014 ženskú vojenskú brigádu Al Hansí. Jej úlohou bolo kontrolovať morálku na území okupovanom islamskými radikálmi. Vysvetľovali ženám pravidlá života a povinnosti v rámci IS. V brigáde bolo aj prinajmenšom 60 žien pochádzajúcich z Veľkej Británie, ktoré príchod na územie kontrolované ozbrojencami IS chápali ako prejav emancipácie.

Vedenie IS dodnes zdôrazňuje, že na ním ovládanom území nehrozí ženám žiadna diskriminácia. Môžu sa vraj stať profesionálkami v oblasti, ktorú si vyberú. Navyše „budú mať možnosť zbaviť sa vplyvu západnej spoločnosti plnej hriechu“. Podľa radikálov ženy spoločne s mužmi vytvoria tzv. kalifát, pretože „podporujú svojich mužov a vychovávajú mladých levov“.

Svedkovia, ktorí prežili určitý čas na území kontrolovanom islamskými radikálmi, potvrdili, že žiť mimo neho sa považuje za „hriech, pretože v takom prípade človek nemôže existovať ako pravoverný moslim“. Osobitná mravnostná polícia mala za úlohu trestať ženy, ktoré porušili prísne zákony šariátu. Zároveň sa musela presvedčiť, či všetci muži na území kontrolovanom teroristami vstúpili do radov teroristického hnutia IŠ.

Chce to zmenu stereotypu

„Problémom je, že boj proti terorizmu je zameraný hlavne na mužov, ale nie na ženy. Potvrdzuje to napríklad skutočnosť, že USA po útokoch z 11. septembra 2001 zaviedli dodatočný skríningový program pre mužov vo veku 16 až 45 rokov, ktorí požiadali o americké vízum,“ konštatuje The Strategist.

V tejto súvislosti pripomína, že vedenie IS sa po porážkach v Sýrii aj Iraku začína prispôsobovať novej situácii. „Fakt, že asi 20 percent z 930 občanov Nemecka, ktorí sa pridali k radikálom, tvorili ženy, poukazuje na rozsah problému,“ tvrdí Isaac Kfir, protiteroristický expert ASPI s tým, že napríklad vo Francúzsku viac ako muži vstupujú do radov IS ženy.

Podľa viacerých politológov to len potvrdzuje, že v snahe zefektívniť protiteroristickú politiku treba zmeniť stereotypný prístup práve pre nárast počtu žien v službách IS.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #ženy #islamisti #extrémizmus #Islamský štát #IS #islamskí extrémisti