Varovanie KĽDR: Nad Kórejským polostrovom preleteli americké bombardéry

Tretieho septembra uskutočnila Severná Kórea šiesty jadrový test a následne boli uložené nové, prísnejšie sankcie zo strany OSN.

18.09.2017 11:44 , aktualizované: 13:20
debata (117)

Nad Kórejským polostrovom preleteli ťažké americké bombardéry a neviditeľné lietadlá v rámci spoločného cvičenia s juhokórejskými vojenskými lietadlami.

Podľa vyhlásenia juhokórejského ministerstva obrany, z ktorého citovala agentúra AFP, nad polostrovom preleteli štyri stíhačky F-35B a dva bombardéry B-1B.

Severokórejský vodca Kim Čong-un sleduje... Foto: Reuters, KCNA
kim, korea, kldr, hwasong Severokórejský vodca Kim Čong-un sleduje odpálenie rakety Hwasong-12.

„Cieľom bolo preukázať schopnosť americko-južnej kórejskej aliancie odpudzovať jadrové a raketové hrozby Severnej Kórey,“ uviedlo ministerstvo.

Spojené štáty často posielajú technologicky pokročilé lietadlá, aby demonštrovali silu americkej armády v čase zvýšeného napätia so Severnou Kóreou.

Trump vyvolal rozpaky tweetom o radách na benzín v KĽDR

Americký prezident Donald Trump vyvolal rozpaky tvrdením, že v Severnej Kórei sa na čerpacích staniciach tvoria dlhé rady. Trumpove slová týkajúce sa prijatia prísnejších sankcií, vrátane obmedzení dovozu ropy do KĽDR, zjavne nie sú založené na pravde, napísal Washington Post. Aspoň obyvatelia severnej Kórey nemajú záujem o benzín alebo naftu, dodal denník.

Trump publikoval v sobotu ďalší zo svojich tweetov, ktorým napadol severokórejského diktátora Kim Čong-una a nazval ho Rakeťák pre jeho množiace sa raketové skúšky.

„Včera (v sobotu večer) som sa rozprával s juhokórejským prezidentom Munom, spýtal som sa ho, ako sa má Rakeťák. V Severnej Kórei sú dlhé rady na benzín. To je zlé!“ napísal Trump.

Zamýšľané úplné zastavenie dodávok ropy do KĽDR zlyhalo kvôli odporu Číny a Ruska a Washington dosiahol len čiastočné obmedzenie.

„Nevieme o žiadnych radách na čerpacích staniciach, prinajmenšom ja som si nič nevšimol, pýtal som sa niekoľkých Kórejčanov a ani oni nič nevidili,“ povedal nemenovaný cudzinec žijúci v Pchjongjangu.

V dvojmiliónovej metropole KĽDR je v dôsledku slabých ekonomických možností miestnych obyvateľov oveľa menej áut ako v ostatných ázijských mestách a miestne čerpacie stanice zvládajú dopyt bez väčších problémov.

Prijaté sankcie majú obmedziť dodávky ropy do krajiny o tretinu oproti stavu z posledných rokov, ale štátni odborníci tvrdia, že Čína, ako hlavný obchodný partner komunistického štátu, môže nájsť spôsob, ako dostať dostatok paliva do KĽDR.

Analytici vo Washingtone tvrdia, že sankcie pravdepodobne nebudú mať vplyv ani na bežnú spotrebu paliva a už vôbec nie na severokórejský raketový alebo jadrový program, ktorého obmedzenie bolo ich hlavným cieľom.

Pondelkový prelet nasledoval tri dni potom, čo KĽDR odpálila cez Japonsko do Pacifiku strelu stredného doletu na znamenie odporu proti tlaku medzinárodného spoločenstva, aby Pchjongjang ukončil svoj jadrový a raketový program.

Tretieho septembra uskutočnila Severná Kórea šiesty jadrový test a následne boli uložené nové, prísnejšie sankcie zo strany OSN.

117 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #KĽDR #Severná Kórea #Južná Kórea #vojenské cvičenie #bombardéry #prelety