Protesty v St. Louis vyústili do násilia, zadržali tam desiatky ľudí

Desiatky ľudí zadržala polícia pri protestoch, ktoré v nedeľu večer tretí deň pokračovali v americkom meste St. Louis. Demonštrácie rovnako ako počas predchádzajúcich dvoch dní po pokojnom začiatku vyústili do násilností. Protesty vyvolalo oslobodenie od viny belošského policajta, ktorý v roku 2011 po automobilovej naháňačke zastrelil černocha. Keď skupina demonštrantov začala ničiť majetok, zasiahli policajní ťažkoodenci.

18.09.2017 11:56
St. Louis protesty Foto: ,
Vyčíňanie rozzúreného davu v St. Louis.
debata (3)

Do ulíc vyšli tak isto, ako v piatok a v sobotu stovky ľudí a demonštrovali proti policajnému násiliu a diskriminácii černochov. Prvá časť protestu bola pokojná, ale ťažkosti sa objavili po zotmení, keď väčšina ľudí odišla domov a približne sto radikálnych demonštrantov zostalo na uliciach. Niekoľko z nich začalo hádzať fľaše, potom, ako jeden policajt zadržal dvoch ľudí.

Niektorí protestujúci začali naháňať policajta, ktorý bol nútený v rýchlosti nasadnúť do svojho auta a ujsť. Počas incidentu nikto nebol zranený. Neskôr polícia oznámila, že protestujúci porušili zákon. „Máme správy o značnom zničení majetku v centre“ St. Louis, uviedla polícia v jednom z tweetov.

Niektorí ľudia sa tiež pokúšali zaútočiť na policajných dôstojníkov postrekom s neidentifikovanou látkou, čo však nemalo žiadne následky. Jedného z policajtov po zásahu odviezli do nemocnice s poranením nohy.

Niektorí demonštranti sa pokúšali zablokovať nájazd na miestnej diaľnici. Polícia prikázala rozvášnenému davu, aby sa rozišiel.

Organizátori protestov sa od násilností dištancovali a obávajú sa, že činy radikálov môžu zatieniť skutočné posolstvo demonštrácií, ktorým je upozorniť na prehnané násilie zo strany niektorých policajtov a ich údajne diskriminačný prístup k černochom.

Aj v predchádzajúcich dňoch protesty začali pokojne, ale nakoniec vyvrcholili konfliktami medzi políciou a protestujúcimi. Demonštranti hádzali po policajtoch fľaše a kamene, rozbíjali výklady a zničili dom starostky mesta.

V nedeľu, po začiatku protestnej akcie dav držal šesť minút ticha pred policajnou budovou a opakoval: Prestaňte nás zabíjať. Policajti to sledovali z okien. Demonštranti vysvetlili, že šesť minút ticha symbolizovalo šesť rokov, ktoré uplynuli od vraždy Anthonyho Lamara Smitha.

Tridsaťšesťročný policajt Jason Stockley čelil na súde obvineniam z vraždy, pretože zo záznamu z naháňačky vyplynulo, že povedal, že zabije utekajúceho. Černocha potom zabil piatimi výstrelmi. Ukázalo sa tiež, že u zabitého 24-ročného Smitha sa síce našla zbraň, ale podľa prokuratúry na nej bola len DNA Stockleyeho. Prokuratúra bola presvedčená, že po incidentu bol policajt. Súd však nakoniec zachránil Stockleyho.

Polícia v USA čelí dlhodobej kritike pre kontroverzné zasahovanie svojich bielych mužov proti černochom. Vo Fergusone neďaleko St. Louis vyvolal násilné protesty pred tromi rokmi, incident, v ktorom zastrelili mladého neozbrojeného černocha Michaela Browna.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #protesty #St. Louis