Vojenský súd odsúdil dve Rusky obvinené z terorizmu

Vojenský súd v Rostove nad Donom odsúdil na dlhé roky do väzenia dve miestne obyvateľky, obvinené z príprav atentátu v miestnom obchodnom stredisku, jednom najväčších na juhu Ruska. Taťjana Karpenková si má odsedieť 14,5 roka za mrežami, Natalja Grišinová deväť rokov, uviedol sudca.

18.09.2017 13:31
debata (2)

Obe Rusky sa podľa vyšetrovateľov stali prívrženkyňami radikálnych islamistických organizácií tzv. Islamský štát (IS) a Emirát Kaukaz a v období od predminulého októbra do minulého januára pripravovali útok v obchodnom stredisku, ktorý mala podniknúť ako samovražedná atentátnička tretia obvinená, Viktorija Semjonovová.

Tú odsúdili už skôr a vyviazla s trojročným trestom, pretože po zatknutí sa priznala a „aktívne spolupracovala“ s vyšetrovateľmi, teda pomohla usvedčiť strojkyne chystaného útoku.

Rusko od svojho zapojenia do bojov v Sýrii, kde od konca predminulého septembra ruské letectvo podporuje sily prezidenta Bašára Asada, čelí vyhrážkam IS a sýrskej pobočky siete al-Kájda.

V Rusku sa odohralo niekoľko atentátov, z ktorých aprílový útok v petrohradskom metre si vyžiadal 16 mŕtvych. Minulý mesiac mladík dagestanského pôvodu v centre sibírskeho mesta Surgut dobodal sedem ľudí. Potom ho zastrelili policajti. K činu sa prihlásil IS.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #terorizmus #Rusko #odsúdenie #príprava útoku