Die Welt: Pašeráci možno aktivovali novú migračnú trasu - cez východnú Európu

Nemecká polícia zaznamenala v posledných týždňoch niekoľko závažných prípadov pašovania ľudí z Blízkeho východu cez Poľsko.

18.09.2017 15:52
debata (41)

Minulý víkend v Brandenbursku zachytili kamión v blízkosti poľských hraníc, ktorý viezol 51 migrantov, zrejme z Iraku. Ako napísal nemecký denník Die Welt, spolková polícia teraz preveruje, či pašeráci neaktivovali novú trasu z Blízkeho východu cez východnú Európu.

„Nedávno došlo k výraznému nárastu počtu takýchto prípadov“, povedal denníku hovorca polície, ktorého meno denník neuviedol. Reagoval tak na otázku o nelegálnych prekročení hraníc z Poľska.

Hovorca však povedal, že ešte nie je isté, či ide o nový trend alebo len o zriedkavý prípad.

Sľubovali cestu do Nemecka, vysadili ich v Poľsku

Polícia zdržala pri meste Frankfurt nad Odrou na hranici s Poľskom nákladné vozidlo s 51 migrantmi. Vodič bol Turek a vozidlo tiež bol zaregistrované v Turecku. Migranti, ktorí podľa polície pochádzajú z Iraku, sa zaregistrovali koncom augusta alebo začiatkom septembra ako utečenci v Rumunsku alebo Bulharsku.

Podobný prípad sa vyskytol aj pred niekoľkými dňami v Sasku, kde polícia zadržala 40 Iračanov, ktorí prišli do Nemecka z Poľska po vlastných. Niektorí z migrantov podľa denníka Die Welt polícii povedali, že pašeráci ich priviezli z Turecka a vysadili v Poľsku, hoci im sľúbili cestu do Nemecka.

Ankara vlnu do EÚ takmer zastavila

Koncom augusta spolková polícia zadržala 20 ľudí z Iraku a Iránu aj v Brandenbursku pri hraniciach s Poľskom. Tiež v tomto prípade prevádzači použili nákladné vozidlo.

EÚ zažila masívny prílev migrantov z Blízkeho východu v roku 2015, kedy utečenci putovali hlavne po takzvanej balkánskej ceste a cez Turecku resp. Balkán.

Vlani príliv migrantov touto cestou klesol po tom, čo krajiny na tejto trase uzavreli hranice a EÚ uzavrela s Tureckom dohodu, na základe ktorej Ankara migrantskú vlnu do EÚ takmer zastavila.

Loďou cez Čierne more

Od minulého roka migranti viac využívali Stredozemné more z Líbye do Talianska, ktoré minulý rok zaznamenalo rekordný príliv utečencov.

V tomto roku sa zvýšil aj počet migrantov smerujúcich do Európy cez Španielsko. V posledných týždňoch došlo k nárastu prípadov, keď sa utečenci a migranti snažia dostať z Turecka cez Čierne more do Rumunska a potom do Európy, najmä do Nemecka.

Napríklad minulý víkend rumunská pobrežná stráž zadržala dve lode s viac ako 200 utečencami. Pred týždňom chytila polícia ​​rybársku loď s 87 migrantmi.

41 debata chyba
Viac na túto tému: #migranti #migračná kríza