Trump v New Yorku: kritika OSN pre byrokraciu aj stretnutie s Netanjahuom

Prezident USA Donald Trump vyzval na zásadnú reformu Organizácie spojených národov, ktorá je podľa neho príliš byrokratická a zle riadená. Povedal to na summite členských krajín OSN v New Yorku, ktorú iniciovali USA a ktorej hlavnou témou bola práve reforma medzinárodnej organizácie. V utorok prednesie Trump svoj prvý prejav na zasadaní Valného zhromaždenia OSN.

18.09.2017 17:51 , aktualizované: 20:45
trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (13)

Reforma by podľa Trumpa mala z OSN urobiť silnejšiu a operatívnejšiu organizáciu, ktorá by „lepšie slúžila ľuďom, ktorých zastupujeme“. Rozpočet OSN sa od roku 2000 zvýšil o 140 percent a počet jej zamestnancov sa zdvojnásobil, uviedol Trump. „Výsledky však týmto investíciám nezodpovedajú,“ do­dal.

Podľa americkej veľvyslankyňa pri OSN Nikky Haleyovej podpísalo 128 zo 193 členských krajín OSN vyhlásenie, ktoré podporuje úsilie generálneho tajomníka organizácie Antónia Guterresa o začatie „efektívnej a zmysluplnej reformy“. „Zmena je nevyhnutná,“ povedala Haleyová.

Samotný Guterres na schôdzke v New Yorku uviedol, že jeho cieľom je dosiahnuť dobrý „pomer ceny a výkonu“ pri zachovaní starostlivosti o spoločné hodnoty. Trumpovi poďakoval generálny tajomník za podporu.

Spojené štáty sú najväčším prispievateľom do rozpočtu OSN.

Stretnutie s izraelským premiérom

Americký prezident Trump a izraelský premiér Benjamin Netanjahu sú „absolútne“ za pokračovanie rozhovorov o mieri na Blízkom východe. Šéf Bieleho domu to v New Yorku oznámil po stretnutí s predsedom izraelskej vlády v predvečer začiatku všeobecnej rozpravy Valného zhromaždenia OSN.

Trump povedal, že na dohode medzi Izraelom a palestínskou stranou sa „tvrdo pracuje“. Netanjahu amerického prezidenta doplnil vyhlásením, že vzťahy Izraela a USA „neboli nikdy silnejšie“.

Predmetom rokovania oboch politikov bola aj jadrová zmluva s Iránom, ktorú Trump opakovane tvrdo kritizuje. Na otázku, či od nej Washington odstúpi, americký prezident odpovedal slovami „veľmi skoro uvidíte“.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Donald Trump