Strelcovi, ktorý v Charlestone zabil deväť černochov, prekážajú jeho právnici. Pre ich pôvod

Dylann Roof v júni 2015 zavraždil deväť Afroameričanov v jednom z najstarších černošských kostolov na juhu Spojených štátov.

19.09.2017 08:32
Dylann Roof Foto: ,
Strelec z amerického Charlestonu Dylann Roof prichádza na súdne pojednávanie.
debata (9)

Biely rasista, ktorého odsúdili na trest smrti za masaker v meste Charleston z roku 2015, požiadal súd, aby mohol vyhodiť svojich odvolacích právnikov, pretože jeden z nich je Žid a druhý je indicko-amerického pôvodu.

V ručne napísanej žiadosti, ktorú Dylann Roof v pondelok podal na odvolacom súde v Richmonde, vo Virgínii, uviedol, že pôvod jeho právnikov predstavuje „bariéru v efektívnej komunikácii“.

V súvislosti s ich etnickou príslušnosťou je „doslova nemožné, aby sme mali v mojom prípade rovnaký záujem“. Podľa vlastných slov, pre svoj svetonázor nemôže veriť právnikom, ktorí sú jeho „politickými a biologickými nepriateľmi“.

Dvadsaťtriročný Roof čaká na trest smrti po tom, ako ho porota uznala vinným v desiatkach bodov obžaloby, vrátane zločinu z nenávisti. Streľbou, pri ktorej v júni 2015 zavraždil deväť Afroameričanov v jednom z najstarších černošských kostolov na juhu Spojených štátov, chcel podľa vlastných slov začať rasovú vojnu.

Roof už počas pôvodného procesu žiadal, aby sa mohol obhajovať sám, čo mu sudca povolil s tým, že jeho právnici budú v prípade potreby k dispozícii. V pondelkovej žiadosti pritom poznamenal, že sa neustále dostával do konfliktu aj so svojím hlavným obhajcom Davidom Isaacom Bruckom, ktorý je tiež židovského pôvodu.

Počas procesu napokon Roof ako vlastný zástupca nepredvolal žiadnych svedkov ani nepredložil dôkazy a porote povedal, že od nich neočakáva zľutovanie. „Mám právo vás požiadať, aby ste mi dali doživotie, no neviem, čomu by to pomohlo. Stále cítim, že som to musel spraviť,“ uviedol v záverečnej reči.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #právnik #streľba #rasizmus #Charleston #pôvod #rasista