Trump sa v OSN prihovoril svetu. Úspešne?

Miroslav Lajčák predsedá 72. Valnému zhromaždeniu (VZ) OSN, kde prvý raz vystúpil americký prezident Donald Trump. Jeho reč, samozrejme, všetci očakávali. Trump minulý rok vyhral boj Biely dom kampaňou zameranou na to, ako opäť urobí Ameriku veľkou. Lenže republikánov odkaz často znel ako návrat k izolacionizmu, keď kritizoval migráciu, voľný obchod, ale aj spojencov v medzinárodných organizáciách.

19.09.2017 10:23 , aktualizované: 20.09.2017 09:00
Trump v OSN Foto: ,
Prezident USA v prejave pred Valnm zhromaždením OSN povedal, že USA sú najväčším obhajcom bezpečnosti a prosperity.
debata (164)

Ešte pred Trumpovým prejavom generálny tajomník OSN António Guterres pripomenul, že ekonomika je globálna, ale nefungujeme ako globálna komunita. "Spoločnosti sú rozdrobené, politické debaty polarizované. Sme svet rozpadnutý na kúsky, musíme byť mierový svet (We are a world in pieces, we need to be a world at peace),“ povedal Guterres.

Generálny tajomník OSN mal prejav pred Valným... Foto: SITA/AP, Richard Drew
United Nations General Assembly Generálny tajomník OSN mal prejav pred Valným zhromaždením OSN.

Trump pritom podľa mnohých kritikov predstavuje práve politiku, ktorá prispieva k polarizácii. Americký prezident delegátov OSN privítal v New Yorku, z ktorého pochádza, a poslal pozdrav ľudom do sveta. Vo Valnom zhromaždení však pripomenul jeho obľúbenú tému. "Ako lídri vašich krajín by ste vždy mali klásť vaše štáty na prvé miesto,“ vyhlásil Trump s odkazom na jeho heslo z prezidentskej kampane: Amerika na prvom mieste.

Prezident USA však okrem toho v OSN, ktorej úlohou je udržiavať bezpečnosť a mier, strávil nemalú časť prejavu pripomienkou hrozieb, ktoré podľa neho predstavujú Severná Kórea a Irán, či kritikou režimov na Kube a vo Venezuele. V reči však zamieril aj na Moskvu a Peking, keď vyhlásil, že musíme odmietnuť hrozby pre suverenitu štátov od Ukrajiny po Juhočínske more. Najtvrdšie slová však adresoval severokórejskému diktátorovi Kim Čong-unovi, ktorého opäť nazval raketovým mužom. "Ak budú USA nútené brániť seba alebo spojencov, nebudeme mať inú možnosť, ako absolútne zničiť Severnú Kóreu. Raketový muž je na samovražednej misii pre seba a režim,“ vyhlásil Trump.

Lajčák ešte pred prebratím funkcie v rozhovore pre Pravdu naznačil, čo svet momentálne od Ameriky v súvislosti s OSN potrebuje. Predseda Valného zhromaždenia si myslí, že Spojené štáty musia prísť s ucelenou koncepciou prístupu k Organizácii Spojených národov. "Zatiaľ sme to nepočuli. OSN to potrebuje aj preto, lebo USA sú najväčším prispievateľom do rozpočtu organizácie. Ich záväzok je mimoriadne dôležitý,“ povedal Lajčák.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák... Foto: SITA/AP, Richard Drew
Miroslav Lajčák v OSN Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák predsedá Valnému zhromaždeniu OSN.

Hoci vystúpenie Trumpa vzbudilo rôzne emócie, stále nie je jasné, čím sa v skutočnosti bude americká politika a diplomacia smerom k OSN riadiť. "USA budú vždy skvelým priateľom sveta a najmä svojich spojencov. Ale nemôžu nás využívať alebo nemôžeme vstupovať do jednostranných dohôd, z ktorých Spojené štáty nemajú nič,“ vyhlásil Trump, ktorý však vraj chce, aby aj OSN bola veľká.

Expert na medzinárodné vzťahy Daniel Serwer z Univerzity Johnsa Hopkinsa pripomína, ako pred niekoľkými mesiacmi takmer všetci čakali, že americký prezident spomenie pri prvej návšteve NATO kolektívnu obranu podľa článku 5 Washingtonskej zmluvy a americké záväzky. Namiesto toho Trump alianciu v prvom rade poúčal, že má dávať viac peňazí na obranu.

"Svet tak svojím spôsobom od šéfa Bieleho domu v OSN až tak veľa neočakáva,“ myslí si Serwer. "Poradca pre národnú bezpečnosť H. R McMaster pred prejavom hovoril, že Trump zdôrazní tému Ameriky na prvom mieste, ako aj dôležitú úlohu suverenity a zodpovednosti. Myslím si, že to skôr znamená, že by sa v prvom rade mali všetci starať o seba a nesnažiť sa o pomoc USA alebo OSN. Budem rád, ak sa mýlim. Ale od Trumpa sa nedá očakávať skutočná podpora pre medzinárodné organizácie ani kolektívny prístup k bezpečnosti. Stálosť názorov nie je silnou stránkou súčasného prezidenta,“ uviedol pre Pravdu Serwer.

Slovensko na Valnom zhromaždení zastupuje prezident Andrej Kiska. Hlava štátu včera tiež vystúpila v rámci všeobecnej rozpravy. Aj Kiska spomenul, s jasnou narážkou na Rusko, ako suverenitu krajín ako Ukrajina, Moldavska či Gruzínsko ohrozuje sused, ktorý si myslí, že na neho pravidlá neplatia.

Štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok sa zase ako predstaviteľ jednej z dvanástich spoluhostiteľských krajín zúčastnil na podujatí k reforme manažmentu OSN, organizovanom americkým prezidentom Trumpom. "Sme presvedčení, že úsilie o reformu OSN má potenciál zlepšiť fungovanie organizácie, posilniť jej postavenie a vážnosť vo svete,“ uviedol Korčok podľa slovenského ministerstva zahraničných vecí.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

© Autorské práva vyhradené

164 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miloš Zeman #Miroslav Lajčák #Andrej Kiska #Emmanuel Macron #Donald Trump #rozprava Valného zhromaždenia