Trump skúša chôdzu po lane

Svet čaká, akého Donalda Trumpa uvidí. A nie je vôbec isté, čím zaujme americký prezident, keď prvý raz vystúpi pred Valným zhromaždením OSN, ktorému predsedá slovenský minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. Trump sa totiž v posledných dňoch naplno ponoril do úlohy politického doktora Jekylla a pána Hyda.

19.09.2017 13:00
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump odpovedal na otázky novinárov v sídle OSN v New Yorku.
debata (9)

A možno sa to ukáže aj v OSN. Trump nie je fanúšik medzinárodných inštitúcií. V minulosti sa však snažil ešte ako realitný magnát získať zákazku na prebudovanie sídla organizácie v New Yorku. Možno si však prestavbu predstavoval ako americký exveľvyslanec pri OSN John Bolton, ktorý má k Trumpovi blízko. Bývalý ambasádor vyhlásil, že budova sekretariátu organizácie má 38 poschodí, keby však o desať z nich prišla, nič by sa nestalo.

Trump OSN do poslednej chvíle napínal. Najprv americké médiá s odvolaním sa na zahraničné diplomatické zdroje informovali, že by sa USA mohli vrátiť k podpore Parížskej dohody o klimatických zmenách.

Vystúpenie Spojených štátov z nej ohlásil prezident pred niekoľkými mesiacmi. Potom Biely dom poprel, že by ju mohla Amerika opäť podporiť. A nakoniec cez víkend šéf diplomacie USA Rex Tillerson povedal, že Spojené štáty môžu s partnermi spolupracovať na klimatickej dohode, ak budú splnené vhodné podmienky pre jeho krajinu. Americký prezident včera v New Yorku vyzval na reformu OSN.

Snaží sa v tejto chvíli Trump zapáčiť všetkým? Pre dvoma týždňami šokoval svojich republikánov, keď sa s opozičnými demokratmi dohodol na zvýšení dlhového stropu do 15. decembra.

Potom prezident dokonca so svojimi politickými protivníkmi rokoval o riešení situácie so zrušenou amnestiou pre imigrantov, ktorí prišli do USA s rodičmi bez dokumentov ako deti. Im predchádzajúca vláda Baracka Obamu poskytla možnosť zostať v USA. Trump zatiaľ s demokratmi túto otázku nevyriešil, ale naznačil možnosť kompromisu. Stále však chce postaviť na hranici s Mexikom múr.

Kým tvrdé jadro Trumpových fanúšikov ústretové kroky vládcu Oválnej pracovne k demokratom nepotešili, určite sa nadchlo pre jeden z prezidentových príspevkov na sociálnej sieti Twitter. Šéf Bieleho domu sa so svetom podelil o vyrobené video, na ktorom po jeho golfovom odpalisku trafil loptičkou Hillary Clintonovú, ktorá potom spadla na zem. Trump ho prebral z extrémistického twitterovského úč­tu.

"Je to ako zložitá chôdza po lane, ktorá by bola náročná aj pre skúseného, disciplinovaného politika,“ reagoval na Trumpov prístup americký politológ Andrew Rudalevige z Bowdoinovej vysokej školy v štáte Maine. "Prezident do vlády nominoval tvrdých konzervatívcov a tiež neskúsených, nekompetentných konzervatívcov. Bol proti migrácii a jeho komentáre mu neumožňujú zmeniť len tak ľahko kurz. Ale azda môžeme uvažovať o alternatívnej realite, v ktorej sa Trump správa akoby nadstranícky. Uvidíme však, či je schopný zvládnuť toto pohybovanie sa na hrane lepšie ako doteraz,“ uviedol Rudalevige.

"Trump v prvom rade myslí na to, aby ho chválili a obdivovali. Ľahkosť, s akou sa o to snaží, prezrádza, že v niektorých otázkach môže byť bližšie k demokratom ako k republikánom. Je to prípad amnestie pre mladých migrantov,“ tvrdí expert na americkú politiku Robert Shapiro z Kolumbijskej univerzity. "Je to klasický Trump, nie nový Trump. Testom toho, či je ochotný a schopný spolupracovať s demokratmi, bude daňová reforma,“ pripomenul pre Pravdu Shapiro.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Donald Trump