Schulz nechce veľa zbrojiť, hlavice z USA sa mu nepáčia

Volebné víťazstvo sociálnej demokracie (SPD) v Nemecku by znamenalo zásadnú zmenu postoja k americkému jadrovému arzenálu a zároveň by sa nemecká armáda nedočkala výrazného zvýšenia rozpočtu.

19.09.2017 14:00
Martin Schulz Foto: ,
Martin Schulz neprestáva veriť, že by sa mohol stať kancelárom. Volebný líder SPD nechce dávať dve percentá hrubého domáceho produktu na obranu, a zároveň odmieta americké jadrové hlavice na nemeckom území.
debata (40)

Martin Schulz, ktorý sa uchádza o kreslo kancelára, sa v týchto dvoch bodoch rozchádza so súčasnou konzervatívnou šéfkou vlády Angelou Merkelovou. Volebný líder SPD tvrdí, že atómové zbrane z USA už nemajú miesto na nemeckom území a plán dávať dve percentná hrubého domáceho produktu (HDP) na obranu mu pripadá pritiahnutý za vlasy.

SPD sa najprv postavila proti veľkému nalievaniu peňazí do ozbrojených síl. Spochybnila záväzok zo summitu NATO, aby výdavky na obranu dosiahli dve percentá HDP.

"Je to zlý a nereálny cieľ,“ povedal Schulz na jednom predvolebnom mítingu. Nemecko dáva na armádu ročne 37 miliárd eur, čo je 1,26 percenta HDP. "Pri splnení dvoch percent do roku 2024 by to bolo viac ako 70 miliárd eur,“ poznamenala stanica Deutsche Welle.

Schulza podporil šéf diplomacie z SPD Sigmar Gabriel, ktorý ironicky podotkol, že si nevie predstaviť, koľko lietadlových lodí by Nemecko malo postaviť za toľko peňazí.

Konzervatívna ministerka obrany Ursula von der Leyenová tvrdí, že SPD je posadnutá lovom voličov aj za cenu otočenia chrbtom k armáde aj k ostatným členom NATO. Nepriamo to označila za zradu nemeckých vojakov, ktorí podľa nej potrebujú novú techniku, a za poškodenie dôvery v očiach spojencov.

Neskôr prišiel Schulz so zámerom, aby USA stiahli svoje atómové zbrane z nemeckej pôdy. „Americký prezident Donald Trump chce jadrové zbrojenie. My sme proti,“ zdôraznil na inom mítingu v mene SPD. Dodal, že sľubuje, že ako kancelár by nástojil, aby americké zbrane hromadného ničenia zmizli z Nemecka. "Odhaduje sa, že v tejto krajine sa nachádza približne 20 nukleárnych hlavíc USA,“ uviedla agentúra Reuters. Aj v tejto otázke Gabriel podporil Schulza, keď vyhlásil, že podľa neho znovu nastal čas hovoriť o demilitarizácii.

Nemecko sa nemôže zapojiť do špirálového zbrojenia, ako chce Donald Trump.
Martin Schulz, volebný líder sociálnej demokracie

Schulz sa opakovane púšťa do Merkelovej v súvislosti s plánom dvoch percent HDP na obranu. "Nemecko sa nemôže zapojiť do špirálového zbrojenia, ako chce Donald Trump,“ prízvukuje volebný líder SPD. Schulz zároveň vyčíta Merkelovej, že by rada prihodila niekoľko desiatok miliárd eur pre armádu bez toho, aby sa opýtala vlastných občanov.

Server Local napísal, že predáci SPD sa v poslednom období stavajú do pozície pacifistov, aby sa pokúsili odlíšiť od Merkelovej. "Kancelárku obviňujú, že je príliš povoľná v nasledovaní amerických požiadaviek súvisiacich s vojenskými záležitosťami,“ dodal portál. O Trumpovi je známe, že tak ako pred prezidentskými voľbami rovnako po svojom víťazstve upozorňuje spojencov v NATO, že zanedbávajú výdavky na obranu.

Parlamentné voľby v Nemecku sa uskutočnia už túto nedeľu. Schulz nestráca nádej, ale prieskumy favorizujú Merkelovú. Nedá sa však odhadnúť, akú podobu bude mať nová vláda. Teoreticky si konzervatívci a sociálna demokracia môžu zopakovať doterajšiu veľkú koalíciu. Otázne by potom bolo, čo by Schulz požadoval, aby sa splnilo z jeho uvedených dvoch dôležitých predvolebných sľubov.

© Autorské práva vyhradené

40 debata chyba
Viac na túto tému: #voľby #Nemecko #obrana #SPD #Martin Schulz