Senát USA schválil päť miliárd dolárov a zbrane pre Ukrajinu, tvrdí Porošenko

Podľa Ukrajinského prezidenta ide o dôležitú správu pred jeho schôdzkou s americkým kolegom Donaldom Trumpom.

19.09.2017 11:56
debata (80)

Senát Spojených štátov schválil zákon o americkom obrannom rozpočte na budúci rok, ktorý predpokladá poskytnutie 500 miliónov dolárov a zbrane Ukrajine. Uviedol to ukrajinský prezident Petro Porošenko na sociálnej sieti facebook.

„Prvýkrát na zákonodarnej úrovni sa navrhuje dodať Ukrajine také obranné prostriedky, ako sú rádiolokátory protivzdušnej a námornej obrany, prostriedky pre námorné odmínovanie či lode pobrežnej ochrany,“ uviedol Porošenko.

USA stoja po našom boku

Vo svojom prejave v americkej vojenskej akadémii West Point ocenil, že Spojené štáty stoja po boku bojujúcej Ukrajiny. Jednotky, vycvičené americkými inštruktormi, podľa prezidenta už vykázali na bojisku lepšiu taktiku a najnižšie straty.

Kyjev sa cíti obeťou agresie susedného Ruska, ktoré po zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča anektovalo v marci 2014 ukrajinský Krym a – podľa Kyjeva a Západu – vojensky podporuje separatistov v Donbase na východe Ukrajiny.

Obama dodávku zbraní odmietol

Moskva stále odmieta účasť na konflikte, ktorý si za tri roky vyžiadal viac ako 10 000 mŕtvych. Kyjev označuje Krym a časť Donbasu kontrolovaných separatistami za „okupované územia“.

Návrh zákona podľa agentúry Interfax-Ukrajina povoľuje Spojeným štátom dodať Ukrajine smrtiace zbrane obranného charakteru, ako aj využiť uvedené prostriedky z obranného rozpočtu USA na rok 2018 pre liečenie a rehabilitáciu zranených ukrajinských vojakov v amerických zdravotníckych zariadeniach a na posilnenie bojových schopností ukrajinského letectva a námorníctva.

Predchádzajúci americký prezident Barack Obama odmietol Ukrajine dodať smrteľné obranné zbrane.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas... Foto: Reuters, LUCAS JACKSON
porošenko Ukrajinský prezident Petro Porošenko počas všeobecnej rozpravy 72. Valného zhromaždenia OSN, ktorá bude trvať do 25. septembra.

Trump vetovaním nepohrozil

Ruský spravodajský server Newsru.com pripomenul, že návrh zákona o obrannom rozpočte Spojených štátov vo výške približne 700 miliárd dolárov schválili americkí senátori v pondelok večer. Zákon obsahuje ustanovenia o vojenskej podpore Ukrajiny.

Snemovňa reprezentantov schválila svoju verziu rozpočtu na obranu na podobnej úrovni už v júli.

Podľa agentúry AP mal Biely dom proti návrhu zákona, ktorý odhlasoval v pondelok Senát, isté námietky, prezident Donald Trump ale nepohrozil, že by ho vetoval. Porošenko a Trump sa stretnú 21. septembra.

80 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #zbrane #Ukrajina #Petro Porošenko #Donald Trump #vojna na Ukrajine #Senát USA