Ruský minister kultúry odhalil v Moskve pomník legendárnemu Kalašnikovovi

Inžinier Michail Kalašnikov zomrel pred štyrmi rokmi.

19.09.2017 13:03
debata (33)

Ruský minister kultúry slávnostne odhalil v Moskve Michailovi Kalašnikovovi, tvorcovi legendárnej útočnej pušky AK-47 a jej verzií, obrovskú sochu.

„Kalašnikov je ozajstná, dá sa povedať až kultúrna firemná značka Ruska,“ vyhlásil minister Vladimir Medinskij v narážke na ohlas, ktorá si zbraň s charakteristickým zakriveným zásobníkom vo svete vyslúžila. Jej tvorca sa podľa ministra stal stelesnením najlepších vlastností ruského človeka, skĺbením prirodzeného talentu s prostotou, poctivosťou a organizačným talentom.

Socha, ktorú odhalili v Moskve Michailovi... Foto: Reuters, SERGEI KARPUKHIN
kalašnikov, socha Socha, ktorú odhalili v Moskve Michailovi Kalašnikovovi.

Šéf štátneho priemyselného a zbrojného konglomerátu Rostech Sergej Čemezov vyhlásil, že kalašnikov zostane v dejinách ako symbol spoľahlivosti, vďaka ktorej sa táto zbraň tak obrovsky rozšírila po celom svete. A sám Kalašnikov, bezvýhradne oddaný svojej práci a vlasti, predstavuje najlepší príklad pre mladú generáciu Rusov.

Tvorcom pomníka je Salavat Ščerbakov, okrem iného tvorca kontroverznej sochy svätého Vladimíra, ktorý sa pri tomto pomníku podľa svojich slov pokúsil zobraziť aj večný boj dobra so zlom.

Kalašnikov, ktorému jeho zbraň zaistila známosť po celom svete, zomrel 23. decembra 2013 vo veku 94 rokov v Iževsku, kde sa tiež nachádza zbrojovka vyrábajúce Kalašnikovove zbrane. Tých sa podľa odhadov vyrobilo viac ako 100 miliónov.

V Iževsku sa prišlo rozlúčiť s konštruktérom počas smútočného obradu viac ako 60-tisíc ľudí, než bola rakva prevezená do Moskvy. Pohreb renomovaného dizajnéra na novom vojenskom cintoríne v Mytišči pri Moskve sa konal so štátnymi vyznamenaniami. Prišiel aj ruský prezident Vladimir Putin, ktorý položil červené ruže na hrob.

Sám Kalašnikov nezískal z rekordných predajov svojej zbrane žiadne peniaze, ale dostal množstvo pôct, najvyššie ruské vyznamenanie a generálsku hodnosť.

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Rusko #Pomník #socha #kalašnikov #Michail Kalašnikov #AK-47