Rusko vzrušili zábery z údajného incidentu na manévroch s Putinom

Hovorca Kremľa odmietol komentovať nehodu na vojenských manévroch Západ 2017, kde na cvičisku pri Petrohrade ešte pred príchodom prezidenta Vladimira Putina z bojového vrtuľníka vraj zasiahli a zranili dvoch novinárov. "Túto otázku treba predložiť ministerstvu obrany a nie prezidentskej úkancelárii," povedal Putinov hovorca Dmitrij Peskov. Ministerstvo obrany ešte nehovorilo.

19.09.2017 13:09 , aktualizované: 15:44
Putin Západ 2017 Foto:
Vladimir Putin sledoval bojové cvičenie Západ 2017 pri Petrohrade.
debata (46)

„Správy o salve do davu novinárov sú hlúposť a provokácia,“ uistil západný vojenský okruh. Zábery so zásahom civilných vozidiel raketami z vrtuľníku podľa vojakov nenatočili na súčasných cvičeniach Západ 2017, ale pri inom výcviku a ani vtedy nikoho nezranili.

Rakety vzduch-zem z vrtuľníku Kamov Ka-52 vraj odpálili omylom. Podľa servera 66.ru sa dvaja z divákov – s najväčšou pravdepodobnosťou zástupcovia médií – vážne zranili a najmenej dve autá zhoreli. Nehoda sa vraj stala počas nácviku pred ukážkou.

Nie je úplne jasné, kedy sa nehoda stala naozaj; podľa niektorých médií to bolo krátko pred Putinovým príchodom, podľa iných už v sobotu a podľa armády ničili bojové vrtuľníky Mi-28N a Ka-52 raketami pozemné ciele na cvičisku Lužskij v nedeľu.

Video, ktoré zverejnil server 66.ru.

Putin sledoval veľké manévre Západ 2017 v oblasti Lužskij neďaleko Petrohradu v pondelok počas lejaku, takže podľa denníku Rossijskaja Gazeta letectvo zo zeme nebolo vidno. Avšak veliteľ 6. leteckej armády generál Alexandr Duplinskij oznámil, že piloti splnili všetky úlohy na výbornú. Denník tiež zaznamenal veľmi realistické ukážky evakuácie zranených.

Vojenské cvičenie Zapad 2017 usporadúva Rusko s Bieloruskom a potrvá do 20. septembra. Zúčastňuje sa na ňom 5 500 ruských a 7 200 bieloruských vojakov.

46 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #zranení #Vladimir Putin #incident #Západ 2017